Προσοχή στα ποτά "μπόμπες". Κύριο

Να μυρίζετε και να δοκιμάζετε το ποτό σας, πριν το πιείτε. Αν μυρίζει περίεργα ή δεν έχει κανονική γεύση, μην το καταναλώσετε γιατί πρόκειται για ποτό «μπόμπα». Εξαιρετικά ύποπτη είναι η μυρωδιά του βερνικιού ή του ασετόν.
Τα ποτά-«μαϊμού», μπορεί να παραχθούν από φθηνά χημικά τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά, τα αφαιρετικά βερνικιών για τα νύχια και τα καθαριστικά των παρμπρίζ των αυτοκινήτων, ενώ τα κατάλληλα για κατανάλωση, νόμιμα ποτά, παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), μία αλκοόλη η οποία είναι ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Πρόσφατα εντοπίστηκε σε μπαρ στο MidDevon της Αγγλίας, επικίνδυνη βότκα-«μαϊμού» που μύριζε ασετόν ή βερνίκι νυχιών και οι Αρχές προχώρησαν στην έκδοση προειδοποίησης για σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά σ την υγεία.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στα τέλη Νοεμβρίου και στη χώρα μας, όταν εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη δύο παράνομα εργαστήρια, που παρασκεύαζαν και εμφιάλωναν παράνομη βότκα.
Τα παράνομα ποτά μπορεί σύμφωνα με τους επιστήμονες  να προκαλέσουν πολλά δεινά, από ναυτία και πονοκέφαλο, έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, αναλόγως με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους.
Παράγονται συνήθως από φθηνές αλκοόλες, όπως η μεθανόλη και η ισοπροπανόλη, που κανονικά χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και σε ορισμένα καύσιμα και προκαλούν ναυτία, έμετος, πόνος στην κοιλιά, υπνηλία και ίλιγγος, αλλά ακόμα και νεφρικά ή ηπατολογικά προβλήματα ή και κώμα. Ειδικά η μεθανόλη, που συχνά ανευρίσκεται σε βότκες-«μαϊμού», μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.
Στα μπαρ μην πίνετε ποτέ ποτό από μπουκάλι που ήδη είναι ανοιγμένο. Να ζητάτε να σας σερβίρεται το ποτό σας από κλειστό μπουκάλι που θα είναι σφραγισμένο και θα το ανοίξουν μπροστά σας.
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)