Ζώντας με ΧΑΠ. Κύριο

 
Για μια δραστήρια ζωή με ΧΑΠ:
 
Tο πρώτο βήμα στην αντιμετώπισή της ΧΑΠ είναι η διακοπή του καπνίσματος. Η ΧΑΠ επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε ασθενή ανάλογα πάντα με τη βαρύτητα της νόσου.
Αν η πάθηση είναι ήπια ή μέτρια, ίσως αρχίσετε να παρατηρείτε ότι δυσκολεύεστε με το περπάτημα, την άσκηση, τα ψώνια και άλλες δραστηριότητες. Αν η πάθηση είναι πιο σοβαρή, μπορεί να νιώθετε δύσπνοια όταν ντύνεστε, όταν πλένεστε ή ακόμα και όταν χτενίζετε τα μαλλιά σας.
Όπως συμβαίνει και με άλλες μακροχρόνιες νόσους που επιδρούν στις καθημερινές δραστηριότητες, έτσι και η ΧΑΠ μπορεί να προκαλέσει συ ναισθηματική δυσφορία. Η κατάθλιψη, η στενοχώρια και η αίσθηση απώλειας του ελέγχου ή το αίσθημα του φόβου και πανικού, είναι συνήθεις συναισθηματικές εκδηλώσεις της ΧΑΠ.
Αυτό που έχει σημασία είναι να μη νιώθετε ντροπή και να συζητάτε τα προβλήματά σας με το γιατρό, το νοσηλευτή ή τον φυσικοθεραπευτή σας. Επίσης να κόψετε το κάπνισμα, να προσέχετε τη διατροφή σας, να περπατάτε καθημερινά και να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης. Η φυσική δραστηριότητα θα συμβάλλει στη μείωση της δύσπνοιας, θα περιορίσει την κούραση των ποδιών, θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, θα βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και θα βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και τη διάθεσή σας.
 
Πηγή: Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)