Η Παγκόσμια ημέρα Νεφρού φέτος είναι αφιερωμένη στην παιδική νεφρική νόσο.

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού σήμερα και φέτος είναι αφιερωμένη στην  παιδική νεφρική νόσο, καθώς  στον πληθυσμό των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο  περιλαμβάνονται και παιδιά, ενώ νεφρικά νοσήματα στην παιδική ηλικία οδηγούν συχνά σε ανάπτυξη ΧΝΝ στην ενήλικο ζωή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας (ΕΝΕ).
Με σύνθημα «Νεφρική Νόσος και Παιδιά-Δράσε νωρίς για την πρόληψή της», φέτος δίνεται μεγάλη βαρύτητα  στην έγκαιρη διάγνωση, από τη βρεφική και παιδική ακόμη ηλικία, των παραγόντων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν αργότερα στην ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ). 
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΧΝΝ είναι παιδιά με ανωμαλίες στους νεφρούς ή στο ουροποιητικό σύστημα, οι οποίες είναι εμφανείς σε προγεννητικό υπερηχογράφημα, με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, με συμπτώματα, όπως μειωμένη ανάπτυξη, ιστορικό ουρολοίμωξης, διαταραχές στην ούρηση ή παθολογικά ευρήματα στα ούρα, καθώς επίσης και τα πρόωρα ή τελειόμηνα βρέφη με μικρό βάρος γέννησης. 
Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, τα κλινικά σημεία και τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν κάνοντας την υποψία ή τη διάγνωση της νόσου σχετικά δύσκολη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δημήτριος Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια εμφανίζεται οίδημα στους αστραγάλους, κόπωση, ελάττωση της όρεξης και αφρώδη ούρα.
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)