Άνοια: Μύθοι και Αλήθειες.

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο,κατά  το οποίο ο πάσχον παρουσιάζει προβλήματα στη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση, την ομιλία και τη σκέψη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσκολίες στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική του ζωή. Χαρακτηρίζεται δηλ. από έκπτωση των ανώτερων νοητικών λειτουργιών.
Συνηθίζαμε παλαιότερα να ονομάζουμε το σύνδρομο γεροντική άνοια.  Η  νόσος  του Alzheimer  είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας, ωστόσο άνοια μπορεί να προκαλέσουν πολλές άλλες ασθένειες,  όπως  ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο ή η νόσος του Parkinson.
 
Ποιοί όμως είναι οι μύθοι και ποιές οι αλήθειες σχετικά με την άνοια:
 
Μύθος είναι  ότι  η άνοια είναι ασθένεια της εποχής μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η άνοια είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής και της συχνότερης διάγνωσης της νόσου.
Μύθος είναι ότι η συχνότερη αιτία για την άνοια, το   Alzheimer  παρουσιάζεται μόνο σε ηλικιωμένους, καθώς  η νόσος του Alzheimer μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους ανθρώπους, αλλά σπάνια. Η ηλικία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα εκδήλωσης της άνοιας. Από την ηλικία των 65 ετών, ο επιπολασμός της άνοιας διπλασιάζεται ανά πενταετία, για να φτάσουμε στους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, οι οποίοι πάσχουν από άνοια σε ποσοστό που πλησιάζει το 40%.
Μύθος είναι ότι έχουν άνοια όσοι ξεχνούν ονόματα, χάνουν  τα κλειδιά τους κ.λ.π. καθώς όλοι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε στιγμές ύπαρξης άγχους, θλίψης ή πολλών υποχρεώσεων, μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης.  Στην άνοια ο ασθενής αδυνατεί να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα. Σαν αποτέλεσμα κάνει λάθη, επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, χάνει πράγματα και δεν μπορεί να τα βρει, αναστατώνεται και κατηγορεί άλλους ότι του τα πήραν και δυσκολεύεται στην καθημερινότητα.
Μύθος είναι ότι υπάρχει θεραπεία για την άνοια.Υπάρχουν σήμερα φάρμακα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της νόσου, όμως  δεν μπορούν να σταματήσουν την πορεία της νόσου.  Μπορούν βέβαια να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη για διάστημα έως και 2 έτη. 
Αλήθεια είναι ότι η άνοια είναι...κληρονομική, καθώς η ύπαρξη ενός συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρας, μητέρα, αδερφός ή αδερφή) με άνοια στην οικογένεια αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας περίπου 4 φορές. 
Αλήθεια είναι ότι η πρόληψη βοηθάει. Έτσι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με αποφυγή του καπνίσματος και τακτική άσκηση, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου, μειώνει την πιθανότητα να πάθει κανείς άνοια. Η κατάθλιψη επίσης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ενώ η μεσογειακή διατροφή δρα προστατευτικά. 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια