Τους άνδρες «προτιμά» ο ... αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο προτού μάλιστα συμπληρώσουν τα 70 τους χρόνια,  κινδυνεύουν να πεθάνουν 1 στους 9 άνδρες και μία στις 30 γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις.
«Προτίμηση» λοιπόν στο ανδρικό φύλλο δείχνει ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αφού σύμφωνα με την μελέτη οι γυναίκες δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο να πεθάνουν  ξαφνικά από καρδιά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι θάνατοι αυτού του είδους συμβαίνουν σε ανθρώπους που δεν είχαν μέχρι να τους συμβεί το μοιραίο, συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, κατέγραψαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερα από 5.200 άτομα ηλικίας 28 έως 62 ετών, από τους οποίους 375 πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. 
Οι ερευνητές εστίασαν σε τέσσερις βασικούς παράγοντες κινδύνου: την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, το κάπνισμα και το διαβήτη, και υπολόγισαν τον συνολικό κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από καρδιά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Journal of American Heart Association. έδειξαν ότι ο κίνδυνος να πεθάνει ένας άνδρας ξαφνικά από την καρδιά του, είναι 10,9%  δηλ. ένας στους εννέα περίπου ενώ για τις γυναίκες μόνο 2,8%  δηλ. σχεδόν μία στις 30 γυναίκες. 
Μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ντόναλντ Λόιντ-Τζόουνς κάνει  λόγο για «ανησυχητικά ευρήματα που θα έπρεπε να μας κάνουν να υψώσουμε σημαία κινδύνου», όπως τόνισε «συχνά κάνουμε διαγνωστικές εξετάσεις για λιγότερο συχνές παθήσεις και πολύ λιγότερο θανατηφόρες από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. 
Για παράδειγμα, ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου στη διάρκεια της ζωής κάποιου είναι περίπου μία πιθανότητα στις 21 και γι’ αυτό το λόγο όλοι πριν την ηλικία των 50 ετών καλούνται να κάνουν κολονοσκόπηση. Όμως, συγκριτικά, ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου για τους άνδρες είναι μία πιθανότητα στις εννέα και παρόλο αυτά δεν κάνουμε πραγματικά διαγνωστικές εξετάσεις για κάτι τέτοιο».
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)