Επικίνδυνα τα παραπανίσια κιλά για τις γυναίκες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυξημένο κίνδυνο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό, διατρέχουν oι γυναίκες με παραπανίσια κιλά σε σχέση με τις γυναίκες κανονικού βάρους και μειωμένο για αιμορραγικό, όπως φαίνεται από μια νέα Βρετανική επιστημονική έρευνα του Τμήματος Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το παραπανίσιο βάρος μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια και μάλιστα πολύ συχνότερα (περίπου εννέα στα δέκα) σε σχέση με τα αιμορραγικά.
Όπως και να έχει πάντως η προσοχή μας πρέπει να είναι αυξημένη καθώς τα εγκεφαλικά αποτελούν διεθνώς μια από τις κυριότερες αιτίες όχι μόνο αναπηρίας αλλά και θανάτου.
Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια στατιστικής επιδημιολογίας κ. Τζ. Ριβς και οι συνεργάτες της που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες με μέση ηλικία 57 ετών. Στη διάρκεια 12 ετών, υπήρξαν 20.549 εγκεφαλικά σε αυτές τις γυναίκες, από τις οποίες οι 228.300 ήταν παχύσαρκες.
Η έρευνα μάλιστα έδειξε πως, η αύξηση του δείκτη της μάζας σώματος κατά 5 μονάδες αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού κατά 21% , ενώ αντίθετα μειώνεται κατά 12% ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)