Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Κύριο

Στις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι αφιερωμένη φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη που γιορτάζεται σήμερα, με στόχο να αναδειχθεί το δικαίωμά της να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με ποιότητα.
Δύο στις πέντε γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη είναι αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ μια στις επτά γυναίκες προέρχονται από γυναίκες με διαβήτη κύησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που γεννάνε μεγάλα και υπέρβαρα παιδιά  δηλ πάνω από 4 κιλά, πιθανότατα εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στο παρελθόν ωστόσο οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη στερούνταν το δικαίωμα στη μητρότητα αλλά σήμερα, χάρις στην ινσουλίνη και στην πρόοδο της Ιατρικής, οι ασθενείς καταφέρνουν να γεννούν φυσιολογικά παιδιά.
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύλληψη, γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Ειδικά για τις γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1 ή 2 ο προγραμματισμός της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει φυσιολογικό αποτέλεσμα και λιγότερα προβλήματα υγείας τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.
Τέλος οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.
Στην Ελλάδα καταλήγοντας να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο 35.000 – 40.000 άτομα ανακαλύπτουν για πρώτη φορά ότι πάσχουν από διαβήτη, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. 
Βασική προϋπόθεση  για την αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η συστηματική σωματική άσκηση. 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)