Πονόδοντος...δεν είναι λύση τα αντιβιοτικά. Κύριο

 

 

 

Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από πονόδοντο πιστεύουν λανθασμένα ότι η αντιβίωση θα τους θεραπεύσει και ζητάνε από τον οδοντίατρο τους να τους χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό σκεύασμα.

Ωστόσο τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα και δεν θεραπεύουν και όπως επισημαίνει ο κ.  Φώτης Τζέρμπος Αναπληρωτής Καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ: «Η επέμβαση του οδοντιάτρου θα διώξει τον πόνο από το στόμα του ασθενούς και όχι η αντιβίωση» και τονίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς αντιβιοτικά από μόνοι τους πριν καν επισκεφθούν τον οδοντίατρό τους».

Οι επιστημονικοί φορείς προτείνουν την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών,  χορήγηση δηλαδή του αντιβιοτικού από τον ιατρό εάν και εφόσον υπάρχει απόλυτη ένδειξη, στη σωστή δόση, στη σωστή συχνότητα και για το σωστό χρονικό διάστημα» διευκρινίζει ο κ. Τζέρμπος.

Σύμφωνα με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο του Πειραιά, τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μόνο όταν συντρέχουν οι κατάλληλοι λόγοι, όπως σε περιπτώσεις ασθενών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και σε φλεγμονές των δοντιών και του στόματος, όπως περιοδοντίτιδα και περιστεφανίτιδα. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, σημειώνουν τα μέλη του ΟΣΠ και τονίζουν ότι ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα δίνει κάθε φορά τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή της.

 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)