Περπατάμε ή όχι με γυμνά πόδια στην άμμο;

Η βάδιση με γυμνά πόδια στην άμμο κρύβει συχνά παγίδες που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο δέρμα,σύμφωνα με τους ειδικούς.Περπατώτας με γυμνά πόδια στην άμμο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μόλυνσης από ιούς, βακτήρια, παράσιτα και μύκητες που μπορεί να κρίνονται μέσα σε αυτήν.

οι πιο γνωστές από τις δερματοπάθειες που μπορεί να κολλήσει κανείς από την άμμο είναι οι μυρμηγκιές.
Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθη εξογκώματα στο δέρμα που προκαλούνται από ορισμένα στελέχη του των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Τα στελέχη αυτά μπορεί να καταλήξουν στην άμμο από άλλα άτομα τα οποία είτε δεν γνώριζαν ότι είναι μολυσμένα με αυτά, είτε δεν έδωσαν σημασία. Οι μυρμηγκιές μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια, στο πρόσωπο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του δέρματος. Το χρώμα τους συνήθως είναι ανοικτό καφέ (σαν το χρώμα του δέρματος), αλλά ειδικά στα πέλματα εμφανίζονται σαν ανάγλυφα επάρματα με μαύρα στίγματα και είναι επώδυνες γιατί η ανάπτυξή τους γίνεται προς τα μέσα, επειδή όλο το βάρος του σώματος ασκείται στα πέλματά μας.

Πολύ συνηθισμένες είναι επίσης οι μυκητιάσεις από την άμμο. Οι μυκητιάσεις αυτές μπορεί να εκδηλωθούν στο δέρμα ή στα νύχια και οι πιο συχνές είναι αυτές που οφείλονται στα δερματόφυτα.
Οι μύκητες λατρεύουν το υγρό περιβάλλον και όταν περπατά ξυπόλυτο ένα άτομο με μύκητες στα πόδια του αφήνει σε κάθε βήμα σπόρια του μύκητα στην επιφάνεια που πατάει. Έτσι, ο επόμενος άνθρωπος που θα περάσει από το ίδιο σημείο μπορεί να μολυνθεί.

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια άλλη ιογενής λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί από την άμμο. Συνήθως αρχίζει με μικρά, λευκά σπυράκια, τα οποία αναπτύσσονται στις ζεστές και υγρές περιοχές του δέρματος. Τα σπυράκια στην αρχή είναι μαλακά, αλλά αργότερα γίνονται πιο σκληρά. Πολλοί γονείς τα συγχέουν με τις μυρμηγκιές ή με τα σπυράκια του σταφυλόκοκκου, ο οποίος επίσης μπορεί να μεταδοθεί από την άμμο.
Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, η μολυσματική τέρμινθος είναι πολύ μεταδοτική. Έτσι, μεταδίδεται εύκολα από το ένα σημείο του δέρματος στο άλλο και από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.

Ο υπαίτιος ιός μεταδίδεται με την άμεση επαφή με τα σπυράκια, με την επαφή με την άμμο, αλλά και με αντικείμενα όπως οι πετσέτες, τα σεντόνια κ.λπ. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο κάθε λουόμενος πρέπει να έχει τη δική του πετσέτα, την οποία θα απλώνει οπωσδήποτε πάνω στην ξαπλώστρα, πάνω στην ψάθα ή την καρέκλα πριν καθίσει.

Φροντίστε, λοιπόν, στην παραλία να φοράτε σανδάλια, να χρησιμοποιείτε ένα καλό αντηλιακό και στους άκρους πόδες και ποτέ μην κάθεστε στην άμμο δίχως ψάθα ή πετσέτα θαλάσσης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)