Τι θα μας συμβεί αν μας δαγκώσει μια μαύρη αράχνη.

 

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα κρούσματα των τσιμπημάτων από επικίνδυνες μαύρες αράχνες στο νόμο Ηλείας, ήδη στο  πανεπιστημιακο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται 5 άτομα.
Ποιά έιναι λοιπον τα χαρακτηριστικότατο της μαύρης αράχνης και τι θα μας συμβεί αν μας τσιμπήσει.

Η μαύρη αράχνη, ή μαύρη χήρα όπως αποκαλείται, είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα.
Tο δηλητήριο της αποτελείται από νευροτοξίνες και σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση.
 
Τι θα μας συμβεί λοιπόν αν μας δαγκώσει:
Στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει και μπαίνει στο νευρικό μας σύστημα, θα νιώσουμε πόνο και σπασμούς στην περιοχή γύρω από το δάγκωμα.
Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι θα εμφανίσουν κι αυτά σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Κάτι που κάνει την όρθια στάση, ακόμα και το να κάθεσαι, ιδιαιτέρως απαιτητικό.
Και μετά αρχίζουν τα πραγματικά δεινά. Για τις επόμενες δύο ώρες, το θύμα θα βιώσει οξύ πόνο και η κοιλιά του θα γίνει άκαμπτη. Μέχρι τη 12η ώρα μετά το δάγκωμα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα και το δέρμα θα έχει πληγεί κι αυτό από το δηλητήριο, ενώ δεν αποκλείεται το θύμα να βιώσει και παραισθήσεις.
Μετά τις 12 ώρες, τα συμπτώματα θα καταλαγιάσουν, αν και πραγματική βελτίωση της κατάστασης δεν θα νιώσεις παρά μερικές μέρες αργότερα. Η μυϊκή αδυναμία πάντως και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες.
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι μπαίνουν σε περιπέτειες κάθε χρόνο μετά το άτυχο συναπάντημά τους με μια μαύρη χήρα. Το δηλητήριό της πάντως σπανίως προκαλεί θάνατο σε υγιείς ενήλικες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)