Λάδι καρύδας: Ελιξίριο ή «δηλητήριο»;

«Καθαρό δηλητήριο» αποκάλεσε το έλαιο καρύδας, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Karin Michels, στη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία. Η καθηγήτρια τόνισε μεταξύ άλλων στη διάλεξή της πως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το λάδι καρύδας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, αντίθετα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που περιέχει το συγκεκριμένο έλαιο, φράζουν τις αρτηρίες.


Το τροπικό έλαιο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της κατανάλωσής του από όσους ακολουθούν συγκεκριμένες δίαιτες, ενώ πολλοί το χρησιμοποιούν και ως προϊόν ομορφιάς.Αρκετοί ωστόσο το αποφεύγουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά.
Μόλις το 2017 μάλιστα, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εξέδωσε συστάσεις για την κατανάλωση ελαίου καρύδας, επισημαίνοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Πρέπει λοιπόν να πετάξετε το λάδι καρύδας που έχετε στην κουζίνα σας; Όχι ακριβώς, υποστηρίζει ο Δρ Mark Hyman, ο οποίος σημειώνει ότι το θέμα είναι ακόμη «στον αέρα». Υπογραμμίζει δε, ότι το έλαιο καρύδας συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ορμονών και ενισχύει την καύση του σωματικού λίπους.

Έρευνα για τα μέσης αλύσου τριγλυκερίδια (MCTs) στο λάδι καρύδας έχει δείξει ότι μεταβολίζονται διαφορετικά από τα άλλα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Μελέτη του 2016 μάλιστα που επαναξιολόγησε προτάσεις για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα, έδειξε ότι τα τελευταία μακροπρόθεσμα ήταν χειρότερα για τη συνολική υγεία.

Το συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση ελαίου καρύδας. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να μην θεωρείται το μαγικό προιόν της υγιεινής διατροφής.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια