Ποιές σοβαρές ασθένειες μπορεί να αποκαλύψει μια οδοντιατρική εξέταση;

Ενδείξεις πολλών παθήσεων πριν ακόμα προλάβει να τις εντοπίσει ένας παθολόγος, μπορούν να εντοπίσουν οι οδοντίατροι εξετάζοντας την στοματική κοιλότητα του ασθενούς.
Πρόκειται για παθήσεις όπως: η νόσος του Κρον, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του στόματος, η αναιμία, το άγχος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η άνοια.


Η νόσος του Κρον : Έως και  το 20% των ασθενών με νόσο του Κρον, αυτή τη φλεγμονώδη διαταραχή του εντέρου, αναπτύσσουν βλάβες στη στοματική τους κοιλότητα, οι οποίες μπορεί να προηγηθούν των υπόλοιπων συμπτωμάτων στην κοιλιά, όπως είναι οι κράμπες και η διάρροια.


Ο Σακχαρώδης Διαβήτης : Η αιμορραγία, τα ξηρά ούλα, η ξηροστομία και τα μυτερά δόντια είναι τυπικά στοματικά συμπτώματα σε ασθενείς με διαβήτη.


Ο Καρκίνος του στόματος : Συνήθως εμφανίζεται με λευκούς και κόκκινους ερεθισμούς στο στόμα, τη γλώσσα ή στο κάτω μέρος του στόματος, αλλά και στον ουρανίσκο, πίσω από τη γλώσσα.


Η Αναιμία : Αν το χρώμα του στόματος και των ούλων φαίνεται πολύ χλωμό, τότε οι οδοντίατροι αρχίζουν να υποψιάζονται πως πρόκειται για αναιμία.


Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση : Διαβρωτικές βλάβες, ειδικά στα πίσω δόντια μπορούν να δημιουργήσουν τα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών .


 Το έντονο στρες :  μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), μια «συνήθεια» που φθείρει τα δόντια και τα καταστρέφει. Αυτό συμβαίνει κυρίως την νύχτα σε όσους υποφέρουν από πολύ άγχος.


 Η Άνοια : Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συμμετείχαν 5.500 ηλικιωμένοι για 18 χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί που έπλεναν τα δόντια τους λιγότερο από μία φορά την ημέρα είχαν έως και 65% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από εκείνους που τα βούρτσιζαν καθημερινά, καθώς τα βακτήρια των ούλων μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο και έτσι προκαλείται φλεγμονή και εγκεφαλική βλάβη που οδηγούν σε άνοια.


Και τέλος η Ρευματοειδής αρθρίτιδα : τα πρώτα σημάδια της νόσου εμφανίζονται στο στόμα, ειδικά στους νέους ανθρώπους, καθώς όσοι έχουν οίδημα στη γνάθο, δύσκαμπτο ή υπερβολικά ευρύ σαγόνι έχουν πολλές πιθανότητες να έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)