Μύθοι και αλήθεια, κολάς γρίπη από το εμβόλιο? Κύριο

Τι ισχύει λοιπόν για την εποχική γρίπη και τι πρέπει να ξέρουμε για να μην πέσουμε θύμα της... παραφιλολογίας;

Μύθος Α: Μπορείς να κολλήσεις εποχική γρίπη από το εμβόλιο
Όχι δεν μπορείς! Η φήμη αυτή -που υπάρχει δυστυχώς και για άλλα εμβόλια- δεν υποχωρεί παρά τις επιστημονικές επιβεβαιώσεις. Το εμβόλιο της γρίπης παρασκευάζεται με νεκρούς ιούς και και καθώς ο ιός δεν είναι ζωντανός δεν μπορεί να σε προσβάλει εξηγεί η Holly Phillips, M.D. Το εμβόλιο ωστόσο δεν σε προστατεύει από την πρώτη στιγμή, οπότε μπορεί μέχρι να ενεργοποιήσει την ανοσία του οργανισμού σου να κολλήσεις στο μεταξύ γρίπη εάν έρθεις σε επαφή με τον ιό.

Μύθος Β: Είμαι νέος και υγιής, οπότε δεν πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης
Εάν δεν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας) πιθανότατα δεν χρειάζεται να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης. Αν όμως έρχεσαι σε επαφή με μικρά παιδιά ή έχεις μωρό στο σπίτι, εάν έχεις ηλικιωμένους γονείς με χρόνια νοσήματα, εάν είσαι νοσηλεύτης, τότε έχεις πολύ καλούς λόγους να κάνεις κι εσύ το εμβόλιο της γρίπης.

Μύθος Γ: Δεν θα κολλήσεις εποχική γρίπη αν πλένεις συχνά τα χέρια σου

Παρότι αυτή είναι μια καλή πρακτική γενικά για να αποφύγεις τις ιώσεις, δεν αρκεί για να εμποδίσει τη γρίπη. Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από τον αέρα με σταγονίδια από το σάλιο του ανθρώπου που έχει ήδη τον ιό στον οργανισμό του. Δυστυχώς ο ιός είναι μεταδοτικός μία μέρα πριν παρουσιαστούν τα συμπτώματα και έως και επτά ημέρες μετά. Επίσης ο ιός παραμένει ενεργός για έως και οχτώ ώρες επάνω σε επιφάνειες. Είναι εύκολο να εισπνεύσεις τα σταγονίδια αυτά ή να έρθουν σε επαφή με τα χέρια σου και στη συνέχεια να τα μεταφέρεις στον οργανισμό σου.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)