Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης. ΄Αρθρο της Ενδοκρινολόγου Δαν. Δεληβάνη-Φλωράτου. Κύριο

 
 
 
Η εμμηνόπαυση είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας, που χαρακτηρίζεται από οριστική διακοπή της έμμηνου ρύσεως και τοποθετείται χρονικά δώδεκα μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως γύρω στην ηλικία των 45 με 55 ετών και αποτελεί μια κλινική οντότητα με συχνά έντονη συμπτωματολογία και επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας. 
Η σημερινή ημέρα, 18η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, αποτελεί μία υπενθύμιση στις γυναίκες, των δυναμικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και των μέτρων που πρέπει να λάβουν ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μια εύρυθμη και υγιή ζωή.
Η έλευση της εμμηνόπαυσης συνοδεύεται κυρίως από δυσάρεστα συμπτώματα που εκδηλώνει η πλειονότητα των γυναικών. Τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνιση τους με την έναρξη της εμμηνόπαυσης ή προϋπάρχουν από την κλιμακτήριο. Η κλιμακτήριος διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια προ της μετάβασης στην εμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται από διαταραχές του κύκλου. 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου , η γυναικά πιθανά να αναπτύξει συμπτώματα όπως εξάψεις, έντονη εφίδρωση, αλλαγές στην ψυχολογία της (νευρικότητα, ευερεθιστότητα και καταθλιπτικά συναισθήματα) καθώς και κακής ποιότητα ύπνου. Σημαντική επίπτωση υπάρχει και στην σεξουαλικότητα της γυναίκας, η οποία παραπονιέται για μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, ξηρότητα του κόλπου και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή. Επίσης, συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, με την εμφάνιση κοιλιακής κυρίως παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πέραν των συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν την εμμηνόπαυση προσοχή κυρίως χρειάζεται στις μακροπρόθεσμές επιπτώσεις που προκύπτουν. Οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η οστεοπόρωση που εκθέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο για πρόκληση καταγμάτων με χαμηλό τραυματισμό καθώς και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (όπως έμφραγμα μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) που οφείλεται στην άρση της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων στο ενδοθήλιο των αγγείων και στην παράλληλη αύξηση άλλων παραγόντων κίνδυνου, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Νευρολογικές επιπτώσεις επίσης παρατηρούνται όπως οι διαταραχές της μνήμης οι οποίες συνήθως δεν είναι λειτουργικά σημαντικές.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι παραπάνω επιπλοκές  συνίσταται ένα προληπτικός ενδοκρινολογικός έλεγχος που θα περιλαμβάνει  μέτρηση της οστικής πυκνότητας, εργαστηριακές εξετάσεις για τον έλεγχο των επιπέδων  χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου. Επιπλέον συνιστάται ένας βασικός έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας, μιας και τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι συχνότερα στις γυναίκες  και αυξάνουν με την ηλικία.
Η καλύτερη όμως συμβουλή είναι η πρόληψη. Δηλαδή για την μείωση των παραπάνω επιπλοκών  συνίσταται η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή (χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και αλάτι), συστηματική άσκηση, απώλεια βάρους, διακοπή του τσιγάρου και περιορισμός του αλκοόλ. 
 Η καλύτερη συμβουλή για την κάθε γυναίκα είναι να μιλήσει με τον γιατρό της προκειμένου να αποφασίσουν μαζί το καλύτερο πλάνο που πρέπει να ακολουθήσει για την αντιμετώπιση αυτής της μεταβατικής φάσης στη ζωή της. H εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελέσει μια καινούργια και δημιουργική αρχή για την κάθε γυναίκα.
 
 
Dr. Δανάη Δεληβάνη - Φλωράτου,
Certified American Board of Endocrinology
Diabetes and Metabolism
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
 
Ρήγα Φεραίου 48-50, Πάτρα 26221
Τ. +30 2610 270049
Κ. +30 6936 729060
www.delivani.com 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)