Συνδέεται η καρδιακή αρρυθμία με την άνοια; Τι έδειξε έρευνα;

 
 
 
Οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας, μπορεί να εμφανίσουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών και μνημονικών ικανοτήτων τους,  σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν άνοια, αν μάλιστα δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν σε βάθος στοιχεία 6ετίας για πάνω από 2.500 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών, από τους οποίους ένα ποσοστό 9%,  είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. 
Στη διάρκεια της 6ετίας που διήρκεσε η μελέτη, ένα 11% ακόμα εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή, ενώ ένα ποσοστό 15% εκδήλωσε άνοια.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσοι είχαν καρδιακή αρρυθμία, ήταν κατά μέσο όρο 40% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια. 
Από τους συνολικά 522 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή, οι 121 (το 23%) εμφάνισαν άνοια, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ των υπολοίπων που δεν είχαν καρδιακή αρρυθμία.
Από την άλλη, όσοι ασθενείς με αρρυθμία έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα τους, είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο για άνοια. Από τους 128 που έκαναν τέτοια φαρμακευτική αγωγή, το 11% διαγνώσθηκαν με άνοια, έναντι ποσοστού 22% μεταξύ όσων είχαν καρδιακή αρρυθμία, αλλά δεν έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.
Οι ερευνητές εκτίμησαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πάνω από τα μισά περιστατικά άνοιας (το 54%) θα μπορούσαν πιθανώς να είχαν αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.
Στην περίπτωση κολπικής μαρμαρυγής, επειδή η καρδιά χτυπά ασυγχρόνιστα, το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί στην καρδιά, σχηματίζοντας θρόμβους που μπορεί να φθάσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό. Όσο γερνάει κανείς, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)