Τι πρέπει να προσέχουν το χειμώνα οι ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ Κύριο

O χειμώνας θεωρείται εποχή δύσκολη για πολλούς ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως ασθενείς με άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Αυτό συμβαίνει επειδή περνάμε πολύ χρόνο σε κλειστούς χώρους και με πολλά άλλα άτομα. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδοθούν λοιμώξεις, οι οποίες στη συνέχεια πυροδοτούν κρίσεις άσθματος και παροξύνσεις ΧΑΠ. Χρειάζεται να προλαβαίνουμε τις κρίσεις, αλλά και να τις θεραπεύουμε έγκαιρα αν εμφανισθούν.

Είναι φυσικά πολύ σημαντικό οι ασθενείς να παίρνουν τακτικά τα φάρμακα τους και να μην τα σταματούν, αν δε έχουν αυξημένα συμπτώματα να συνεννοούνται με το γιατρό τους και να αυξάνουν την αγωγή.

Εκτός από την τακτική αγωγή, ο εμβολιασμός με αντιγριπικό εμβόλιο και με αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο είναι σημαντικός και προλαμβάνει πολλές λοιμώξεις και παροξύνσεις. Αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ασθενείς κάθε φθινόπωρο και να συνεννοούνται με το γιατρό τους για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που χρειάζεται να γίνει είτε μόνο μια φορά είτε να επαναληφθεί μετά από 5 χρόνια.

Ο παγωμένος αέρας και η υγρασία μπορεί να επιδεινώσουν επίσης την αναπνοή και είναι καλό να αποφεύγονται άσκοπες έξοδοι, όταν ο καιρός είναι πολύ κακός.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι το κάπνισμα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους βλάπτει όχι μόνο την υγεία του καπνιστή, αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων στο χώρο και να το σταματήσουμε, ώστε να περιοριστεί αυτή η νοσηρότητα και η θνησιμότητα.

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται επίσης όλο και πιο ευδιάκριτη η συσχέτιση της διατροφής με την υγεία. Ο ρόλος της κακής διατροφής έχει καταστεί σαφής σε πολλές ασθένειες και φαίνεται ότι και στις πνευμονοπάθειες ο ρόλος της διατροφής είναι σημαντικός.

Ανάμεσα στις άλλες θρεπτικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία των πνευμόνων περιλαμβάνονται αντιοξειδωτικές βιταμίνες, το μαγνήσιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)