Υγιή και ανθυγιεινά όρια.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα υγιή όρια επιτρέπουν σε κάθε άτομο, σε μια σχέση ή οικογένεια να επικοινωνεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες του, ενώ παράλληλα σέβεται τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων.

Υγιή όρια

Μερικά παραδείγματα ενός ατόμου που παρουσιάζει υγιή όρια περιλαμβάνουν:

 • Να είστε σε θέση να πείτε «όχι» και να αποδεχτείτε όταν κάποιος άλλος λέει «όχι»
 • Να είστε σε θέση να επικοινωνείτε με σαφήνεια τόσο τις επιθυμίες όσο και τις ανάγκες
 • Τιμώντας και σεβόμενοι τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες των άλλων
 • Σεβασμός των αξιών, των πεποιθήσεων και των απόψεων των άλλων, ακόμη και αν είναι διαφορετικές από τις δικές τους
 • Νιώθεις ελεύθερος να αποκαλύψεις και να μοιραστείς πληροφορίες όπου χρειάζεται

Ανθυγιεινά όρια

Όπου υπάρχουν ανθυγιεινά όρια, διακυβεύεται η ασφάλεια στη σχέση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργικές σχέσεις, όπου οι ανάγκες των ανθρώπων δεν ικανοποιούνται.

Μερικά παραδείγματα ενός ατόμου που παρουσιάζει ανθυγιεινά όρια περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολεύομαι να πω «όχι»
 • Δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε το «όχι» από τους άλλους
 • Δεν επικοινωνεί με σαφήνεια τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάποιου
 • Εύκολος συμβιβασμός προσωπικών αξιών, πεποιθήσεων και απόψεων για την ικανοποίηση των άλλων
 • Να είστε καταναγκαστικοί ή χειριστικοί για να κάνετε τους άλλους να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν
 • Υπερβολική κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών

Τα ανθυγιεινά όρια μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε κακοποίηση. Η κακοποίηση είτε σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική, αποτελεί παραβίαση των ορίων.

Οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν υγιή όρια. Συχνά μεγαλώνουν με έλλειψη ελέγχου των προσωπικών, φυσικών ορίων τους. Το μοτίβο μπορεί να επαναληφθεί με κακοποιητικούς συντρόφους επειδή είναι οικείο.

Όταν τα ανθυγιεινά όρια γίνονται καταχρηστικά έχουμε:
 • Παραβίαση της σωματικής σας ασφάλειας
 • Άσκηση υπερβολικού ελέγχου της ζωής σας
 • Σε τρομάζει συνεχώς
 • Σας αναγκάζει να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε
Ο καθορισμός ορίων στις σχέσεις δεν έχει να κάνει με το να κρατάς τους άλλους έξω. Πρόκειται για την παροχή ενός περιβάλλοντος όπου υπάρχει ισορροπία μεταξύ των αναγκών και των επιθυμιών όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται. Ο καθορισμός ορίων με τους συντρόφους, τους γονείς, τους φίλους και τους συναδέλφους παρουσιάζει τις δικές του μοναδικές προκλήσεις.

Ο καθορισμός ορίων με τον σύντροφό σας βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης που υποστηρίζει και τους δύο. Μπορεί επίσης να αποτρέψει την ανάπτυξη μιας τοξικής σχέσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων με τους γονείς μπορεί να είναι αγχωτική. Ορισμένες προτάσεις για τον καθορισμό ορίων με τους γονείς περιλαμβάνουν:

 • Να σέβεστε: Έχετε τη δύναμη να ορίσετε τον τόνο για τη συζήτηση με σεβασμό. Σκεφτείτε το ως μια ευκαιρία να έρθετε σε αυτούς ως ένας ενήλικας με αυτοπεποίθηση.
 • Μια μελέτη έδειξε ότι όταν τα ενήλικα παιδιά ακολούθησαν μια παθητική προσέγγιση αποφυγής ή αποδοχής ενός προβλήματος με τους γονείς τους, αυτό αυξήθηκε η κατάθλιψή τους. Αντ’ αυτού, το να καθίσετε και να έχετε μια ήρεμη, λογική συζήτηση βοηθάει.
 • Μείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι: Οι γονείς σας μπορεί να αντιδράσουν ή να αναστατωθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε τις επιλογές που κάνουν, μπορείτε να ελέγξετε τη δική σας απάντηση σε αυτές τις ενέργειες. Εάν παραμείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι, μπορεί να κάνουν το ίδιο και αυτοί.

Θέτοντας όρια σε φίλους.

Μερικοί τρόποι για να θέσετε όρια στις φιλίες περιλαμβάνουν:

Μείνετε ήρεμοι και ευγενικοί όταν επικοινωνείτε. Αυτό θέτει το πρότυπο για τη συζήτηση και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. 

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε κάτι άμεσα, αποφεύγοντας έναν φίλο χωρίς εξήγηση, αυτό τους εμποδίζει να γνωρίζουν ποιο είναι το ζήτημα και τους στερεί την ευκαιρία να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν. Η αποφυγή του προβλήματος σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν από την εμπειρία και δεν σας δίνει την ευκαιρία να εξασκηθείτε στον καθορισμό υγιών ορίων. 

Όσον αφορά τον καθορισμό ορίων με συναδέλφους, διευθυντές ή προϊσταμένους:

 • Μάθετε σε ποιον να απευθυνθείτε: Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με έναν συνάδελφο ή διευθυντή και δεν μπορείτε να μιλήσετε απευθείας μαζί τους, αναζητήστε καθοδήγηση από την «αλυσίδα διοίκησης» του οργανισμού σας, συνήθως μέσω ανθρώπινου δυναμικού (HR).
 • Αποφύγετε το κουτσομπολιό: Μπορεί να είναι δελεαστικό να συζητήσετε το πρόβλημα με άλλους συναδέλφους, αλλά αυτό μπορεί να αποτύχει. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίσετε το ζήτημα άμεσα αλλά ήρεμα με το άλλο εμπλεκόμενο άτομο. Εάν είναι δυνατόν και σκόπιμο, εμπλέξτε έναν διευθυντή ή επόπτη.

Σχετικά Άρθρα

Δυσκοιλιότητα και με ποια λαχανικά θα την αντιμετωπίσετε.

Ένας από τους λόγους να εμφανίσει κάποιος δυσκοιλιότητα είναι ότι πιθανά ακολουθεί μία διατροφή χωρίς επαρκή πρόσληψη σε...

Η ιγμορίτιδα συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο για ρευματική πάθηση

Η κοινή φλεγμονώδης πάθηση της ιγμορίτιδας συνδέεται με 40% αυξημένο κίνδυνο μεταγενέστερης διάγνωσης ρευματικής πάθησης, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης...

Κοκκύτης: Έξαρση στην Ευρώπη – 34 κρούσματα στην Ελλάδα

 Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφουν τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ...

Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Oι ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να...