Η μοναξιά αποτελεί πλέον μια παγκόσμια υγειονομική απειλή, καθώς ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο δηλώνει ότι τη βιώνει, σύμφωνα με ανάλυση της Επιτροπής Κοινωνικής Σύνδεσης του ΠΟΥ. Οι επιπτώσεις της δεν είναι μόνο ψυχολογικές, αλλά και σωματικές, αφού υπολογίζεται ότι προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο – περίπου 871.000 ετησίως.
Οι νέοι εμφανίζονται ως η πλέον ευάλωτη ομάδα: πάνω από το 21% των εφήβων και σχεδόν το 17,5% των ενηλίκων κάτω των 30 δηλώνουν ότι νιώθουν μοναξιά. Ειδικά τα κορίτσια στην εφηβεία παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά, με σχεδόν μία στις τέσσερις να εκφράζει αυτό το αίσθημα. Αντίθετα, η μοναξιά φαίνεται να πλήττει λιγότερο τους ηλικιωμένους, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 11,8%.
Ο ΠΟΥ τονίζει πως η μοναξιά διαφέρει από την κοινωνική απομόνωση – η οποία αφορά την έλλειψη σχέσεων, ενώ η μοναξιά αφορά τη συναισθηματική έλλειψη επαρκών δεσμών. Ωστόσο, και οι δύο καταστάσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία: συνδέονται με αυξημένα περιστατικά εγκεφαλικών, καρδιοπαθειών, ψυχικών παθήσεων και γνωστικής παρακμής.
Στον αντίποδα, οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί λειτουργούν ως «ασπίδα» ζωής, βελτιώνοντας τη σωματική και ψυχική υγεία και αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί καλούν τις κυβερνήσεις να θέσουν την κοινωνική σύνδεση σε προτεραιότητα πολιτικής.
Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις. Η Σουηδία ανακοίνωσε σχέδιο 30 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της μοναξιάς, περιλαμβάνοντας επισκέψεις σε απομονωμένους ηλικιωμένους και την καθιέρωση «καρτών δραστηριοτήτων» για εφήβους, ώστε να συμμετέχουν σε δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα. Όπως υπογράμμισε ο Σουηδός υπουργός Γιάκομπ Φόρσμεντ, η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα ατομικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα κοινωνικής συνοχής.