Έρευνα: Τα αρωματικά «δάκρυα» που διώχνουν το λίπος από το ήπαρ

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η φυσική ρητίνη της μαστίχας Χίου έχει κεντρίσει την προσοχή των ερευνητών λόγω της προσφάτως αποδεδειγμένης θεραπευτικής δράσης των οργανικών χημικών ουσιών της, των τριτερπενοειδών.

Πρόσφατη έρευνα μοριακής βιολογίας των Πανεπιστημίων Novi Sad (Σερβία), Prince of Songkla (Ταϊλάνδη) και του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών- στην οποία περιλήφθηκε και η συμμετοχή των Ηλία Σμυρνιούδη, Γενικό Διευθυντή Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου/ Υπεύθυνο Έρευνας & Ανάπτυξης Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου / Επιστημονικό Διευθυντή Κέντρου Έρευνας Μαστίχας και Γιώργου Δεδούση, Καθηγητή Μοριακής Γενετικής-Διατροφογενετικής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής (ΕΔΔ)- ανέδειξε την ιαματική δυναμική της μαστίχας Χίου σε μεταβολικές δυσλειτουργίες που προξενεί η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

Το θεραπευτικό προφίλ της μαστίχας Χίου 

Τα ακατέργαστα «δάκρυα του μαστιχόδεντρου», παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών παθήσεων και έχουν αξιοποιηθεί πολλάκις, στη φαρμακευτική παραγωγή. Στις ευεργετικές ιδιότητές της μαστίχας Χίου συγκαταλέγονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και αντιδιαβητικές δράσεις και βάσει τελευταίων μελετών, το χημικό προφίλ της μαστίχας Χίου επικουρεί στη στόχευση των υποδοχέων που εμπλέκονται σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις οδούς.

Πως καταπολεμά την ηπατική νόσο

Ο συνδυασμός οφελών των βιοδραστικών ενώσεων της μαστίχας μπορεί να διακόψει την εξέλιξη της νόσου μέσω:

  • ενεργοποίησης ενός πολύ σημαντικού ρυθμιστή του μεταβολισμού των λιπιδίων στο ήπαρ- τον PPAR-α – προάγοντας έτσι τη εύρυθμη μεταβολική διαδικασία των λιπιδίων
  • μείωσης της φλεγμονής και της ίνωσης, μέσα από την αλληλεπίδραση με τους υποδοχείς GR (υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών) και VEGFR2. Ο υποδοχέας VEGFR2 εκφράζεται στα κύτταρα, παρέχοντας προστασία έναντι σε καρκινώματα και λεμφώματα
  • ρύθμισης της «καταπόνησης» του σώματος από την οξείδωση- οξειδωτικού στρες- και συντονισμού της λειτουργίας των μιτοχονδρίων

Τα συμπεράσματα της έρευνας 

Συνδυάζοντας την παραδοσιακή σοφία με σύγχρονες υπολογιστικές τεχνικές, η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπευτικών στρατηγικών για την πάθηση και άλλες μεταβολικές διαταραχές με καλύτερη πρώτη ύλη τη φύση. Έτσι η έρευνα αυτή κατέδειξε ότι:

  • η νόσος απαιτεί φαρμακολογικούς παράγοντες πολλαπλών στόχων που να διακόπτουν την παθολογική αγγειογένεση χωρίς να διαταράσσουν την ομοιόσταση της γλυκόζης και των λιπιδίων και να θέτουν σε κίνδυνο προστατευτικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος
  • τα τριτερπενοειδή, τα οποία αποτελούν έως και το 70% της ρητίνης της μαστίχας, προσφέρουν ένα φυσικό μείγμα χημικά διαφορετικών ενώσεων με συνεργατική φαρμακολογική δράση
  • ο συνδυασμός βιοδραστικών ενώσεων και όχι ένα μόνο μόριο μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικότερα τις αλληλένδετες μεταβολικές οδούς της πάθησης
  • οι ενώσεις αυτές παρουσίασαν υψηλά επίπεδα σύνδεσης με ανοσολογικούς μηχανισμούς άμυνας– τους LXR, GR, MC4R και PPARγ- και χαμηλότερα επίπεδα συσχέτισης με ευαίσθητους αγγειακούς παράγοντες, υποδοχείς και πρωτεΐνες όπως τα PPARα, AMPK και VEGFR

Σχετικά Άρθρα

Top tips από τη διαιτολόγο για να χορταίνουμε με λιγότερες θερμίδες – 8 τροφές με υψηλό βαθμό κορεσμού

«Για να χάσεις κιλά, πρέπει να πεινάσεις»: Μια φράση που ακούμε συχνά, αλλά σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι...

Ο χειμώνας κάνει… καλό στην υγεία – Ειδικοί αποκαλύπτουν τα εκπληκτικά οφέλη του κρύου καιρού

Το κρύο του χειμώνα μπορεί να μας κάνει να αυξήσουμε την θερμοκρασία στο σπίτι μας ή να ανάψουμε το τζάκι. Ωστόσο έρευνα δείχνει...

Πώς το λούσιμο των μαλλιών στο κομμωτήριο μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Το κομμωτήριο αποτελεί ένα χώρο ομορφιάς και χαλάρωσης. Με την περιποίηση της εμφάνισης μας και των μαλλιών μας στο κομμωτήριο, ενισχύουμε...

Αποτοξίνωση με χυμούς: Αρκούν 3 μέρες juicing για να έρθουν τα πάνω κάτω σε έντερο και στόμα

Η μονοφαγία, ακόμη και αν αφορά σε υγιεινά τρόφιμα, ποτέ δεν θεωρήθηκε ωφέλιμη πρακτική. Πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει το ίδιο και...