Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Εσείς για πόσα λεπτά βράζετε τα αυγά σας;Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, Ευμένη Καραφυλλίδη, ο χρόνος μαγειρέματος των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Την προσωπική προτίμηση, εάν τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο, το μέγεθός τους, ακόμη και τον τύπο του τηγανιού που χρησιμοποιείται. Γενικά, όμως, στα 3 λεπτά βρασμού το ασπράδι είναι μαλακό, ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Στα 5 λεπτά έχει σφίξει το ασπράδι, ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός από τα 3 λεπτά και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Μετά τα 7 λεπτά (περίπου 10 λεπτά), είναι σφιχτός ο κρόκος και έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

Πώς ο βρασμός επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά του αυγού

Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία των ματιών. Αν και μπορεί να υπάρξει μείωση αυτών των συστατικών κατά τον βρασμό, τα επίπεδά τους παραμένουν σημαντικά.
Από την άλλη, ο βρασμός των αυγών αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης τους, καθιστώντας την πιο εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα. Η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Τα ωμά αυγά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) και εμποδίζει την απορρόφησή της από το σώμα. Ο βρασμός καταστρέφει την αβιδίνη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.

Ο βρασμός εξασφαλίζει, επιπλέον, ότι τα αυγά μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 70°C, κάτι που είναι απαραίτητο για την καταστροφή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς ο βρασμός εξασφαλίζει ότι τόσο το ασπράδι, όσο και ο κρόκος είναι πλήρως μαγειρεμένα, μειώνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

Σφιχτά ή μελάτα βραστά αυγά;

Όπως σημειώνει η ειδικός, τα σφιχτά αυγά είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της κατανάλωσης και την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων λόγω του πλήρους μαγειρέματος. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμη και απορροφήσιμη όταν ένα αυγό έχει βραστεί μέχρι να γίνει σφιχτό. Παρά την ελαφρά απώλεια θρεπτικών ουσιών, τα σφιχτά αυγά παραμένουν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα μελάτα αυγά, λόγω της κρεμώδους υφής τους. Τα μελάτα αυγά διατηρούν επίσης περισσότερα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά συστατικά, όπως κάποιες βιταμίνες. Ενδέχεται, όμως, να περιέχουν βακτήρια αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς.

Πώς θα καθαρίσετε εύκολα ένα βραστό αυγό

Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά σε κρύο νερό, έτσι θα συσπαστούν ελαφρά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το αυγό να κολλήσει στο κέλυφος.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν τα αυγά μια εξαιρετική μέθοδο μαγειρέματος, που συνδυάζει την ασφάλεια, την υψηλή διατροφική αξία και τη διατήρηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά προσφέρουν ένα πιο ασφαλές προϊόν, με εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών τους στοιχείων, ενώ τα μελάτα αυγά προσφέρουν μια πιο πλούσια γευστική εμπειρία, με μικρότερο όμως βαθμό ασφάλειας.

Σχετικά Άρθρα

Οι άνθρωποι που το ρίχνουν στο φαγητό για ψυχολογικούς λόγους, συχνά εμφανίζουν αυτές τις 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές

Για πολλούς ανθρώπους, η τροφή είναι κάτι περισσότερο από απλή ανάγκη επιβίωσης. Το φαγητό έχει και ακόμη έναν, ψυχολογικό...

Πέντε καλοί λόγοι για να τρώτε πιο συχνά αρακά

Ο αρακάς είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών που μπορεί να...

Τα 6 χρόνια νοσήματα που απειλούν τη ζωή των ηλικιωμένων

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μεγαλύτερων Ηλικιακά Ανθρώπων εδώ και...

Συνταγή για σούπα που ενισχύει το ανοσοποιητικό – Την προτείνουν διατροφολόγοι για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα γρίπης και Covid

Μια διατροφολόγος μοιράστηκε μια συνταγή για σούπα που ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα κρυολογήματος...