Μερικά φρούτα έχουν τη δύναμη να δώσουν ώθηση στο σώμα και στο μυαλό με απόλυτα φυσικό τρόπο. Ένα καλοκαιρινό superfood φαίνεται να υπερτερεί ακόμα και του καφέ στην αντιμετώπιση της πνευματικής κόπωσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία ανέδειξαν τις εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις αυτού του φρούτου στη μνήμη, τη συγκέντρωση, τον χρόνο αντίδρασης και τα επίπεδα ενέργειας. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες το καθιστούν έναν ισχυρό σύμμαχο του εγκεφάλου.
Το φρούτο που κερδίζει τις εντυπώσεις των διατροφολόγων δεν είναι άλλο από το βατόμουρο.
Όλο και περισσότερο αναδεικνύεται ως φυσική και υγιεινή εναλλακτική στον καφέ, ενισχύοντας τις πνευματικές λειτουργίες χωρίς τις παρενέργειες της καφεΐνης.
Επιπλέον, είναι φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, καθιστώντας το κατάλληλο και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Για να αποκομίσει κανείς τα μέγιστα οφέλη του, η σύσταση των ειδικών είναι η καθημερινή κατανάλωση ενός φλιτζανιού βατόμουρα (περίπου 125 γραμμάρια), κατά προτίμηση άγριας ποικιλίας και όχι καλλιεργημένα. Μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε γιαούρτι, smoothie ή και σκέτα, ενώ η γεύση τους είναι εξίσου απολαυστική με τα οφέλη τους.
Η περίοδος συγκομιδής των βατόμουρων ξεκινά από τον Ιούλιο και διαρκεί έως τον Οκτώβριο.
«Πρέπει να είναι σαρκώδη, σφιχτά και με ζωηρό χρώμα. Προσοχή στα μεγάλα κεσεδάκια, γιατί τα πιο κάτω φρούτα συνήθως έχουν λιώσει από το βάρος», σημειώνει η Κάρολ Μίνκερ, φαρμακοποιός.
Παράλληλα, εάν πρόκειται να μαζέψετε άγρια, χρειάζεται προσοχή: Τα άγρια φρούτα μπορεί να έχουν εκτεθεί σε περιττώματα ζώων. Για ασφάλεια, αποφεύγετε να συλλέγετε φρούτα από ύψος που είναι προσβάσιμο σε ζώα.