Ένας ειδικός έχει προτείνει ότι σύντομες εκρήξεις άσκησης, που διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό, θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές για όσους δυσκολεύονται να διατηρήσουν τακτικές ρουτίνες προπόνησης.
Αυτές οι έντονες περίοδοι, που ονομάζονται «σνακ άσκησης», συνιστώνται ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής, όπως εκείνοι που μάχονται με την παχυσαρκία ή χρόνιες ασθένειες.
Ο βρετανικός οργανισμός NHS συμβουλεύει τους ενήλικες να συμμετέχουν σε 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα εβδομαδιαίως ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά επίσης τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, αλλά ενθαρρύνει τους ενήλικες να το αυξήσουν στα 300 λεπτά για πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Οφέλη για την καρδιά από τις σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας
Τόνισε, επίσης, ότι πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει οφέλη για την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και την αγγειακή υγεία από αυτές τις σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας.
«Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τα σνακ άσκησης για πρακτικούς λόγους, όπως οι οδηγοί λεωφορείων, τα άτομα με σωματικές αναπηρίες ή/και χαμηλή ικανότητα άσκησης, ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».
Ο Δρ. Gualano τόνισε τα πιθανά πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης των «σνακ άσκησης» στην καθημερινή ρουτίνα, επισημαίνοντας βελτιώσεις στη μεταβολική υγεία και μειωμένο χρόνο καθιστικής ζωής. «Αυτά τα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και με αδόμητες, πολύ ελαφριές δραστηριότητες, που δεν ταιριάζουν ακριβώς στην κατηγορία των σνακ άσκησης», εξήγησε.
Επεσήμανε ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε εύκολα να υιοθετηθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού ή του γραφείου, καθώς δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή συσκευές.
Τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και της ασφάλειας αυτών των σύντομων εκρήξεων δραστηριότητας, ο καθηγητής κατέληξε: «Το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε σε κάθε περίπτωση είναι ότι αυτές οι στρατηγικές πρέπει να εξατομικεύονται».