Μακροζωία: Τρώνε αυτά τα 3 τρόφιμα κάθε μέρα και ξεπερνούν τα 100 – Τι καταναλώνουν

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο ερευνητής μακροζωίας Dan Buettner, συνεργάτης του National Geographic και εμπνευστής της θεωρίας των «μπλε ζωνών», παρακολουθεί επί δεκαετίες πώς οι άνθρωποι σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου καταφέρνουν να ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής και να ζουν πάνω από 100 χρόνια.

Σε μια αποστολή για την ανακάλυψη των μυστικών τους, επισκέφθηκε την πόλη Νικόγια, στη βόρεια Κόστα Ρίκα, και παρατήρησε ότι οι ντόπιοι κατανάλωναν καθημερινά τρία απλά τρόφιμα: καλαμπόκιμαύρα φασόλια και κολοκύθα.

Ο Buettner παρακολούθησε με προσοχή την 102 ετών Dora Bustos ενόσω μαγείρευε. «Το καλαμπόκι, που συνήθως καταναλώνεται με τη μορφή τορτίγιας, είναι βασικό στοιχείο της διατροφής τους και αποτελεί εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες» εξήγησε στη σειρά του στο Netflix «Live to 100: Secrets of the Blue Zones». «Το καλαμπόκι απελευθερώνει και νιασίνη, η οποία είναι γνωστή για τη συμβολή της στη μείωση της χοληστερόλης» πρόσθεσε.

Το δεύτερο βασικό συστατικό της διατροφής τους είναι τα μαύρα φασόλια, τα οποία «περιέχουν αντιοξειδωτικές χρωστικές ουσίες, όπως αυτές που περιέχουν τα μύρτιλα». Σημείωσε επίσης ότι είναι «πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν και στον καθαρισμό του παχέος εντέρου».

Το τρίτο βασικό υλικό της διατροφής τους είναι η κολοκύθα, που «αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, Β και C και είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο».

Η «δίαιτα των Τριών Αδελφών»

Ενώ τα τρία αυτά υλικά έχουν από μόνα τους εξαιρετική θρεπτική αξία, ο Buettner επεσήμανε ότι η «πραγματική μαγεία» βρίσκεται στον συνδυασμό τους, δημιουργώντας τη λεγόμενη «δίαιτα των Τριών Αδελφών».

Όπως εξήγησε: «Η πραγματική μαγεία έγκειται στον συνδυασμό των φασολιών, της κολοκύθας και του καλαμποκιού. Το σώμα μας χρειάζεται εννέα αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, για να παράγει μυϊκή μάζα, και τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, παρέχουν και τα εννέα».

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής είναι ότι υπερτερεί των ζωικών προϊόντων ως προς δύο σημαντικούς τομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο «αντίθετα με το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά, τα οποία περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, η δίαιτα των Τριών Αδελφών προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη».

Σχετικά Άρθρα

Πώς να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα μετά το γιορτινό τραπέζι – Χρήσιμα Tips

Την περίοδο των Χριστουγέννων κυριαρχούν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα τραπέζια με λαχταριστά φαγητά και παραδοσιακά εδέσματα. Ένα από συχνά προβλήματα,...

Σελινόριζα: Το πολύτιμο χειμωνιάτικο λαχανικό των γιορτών – Ωφελεί το έντερο και προστατεύει την καρδιά

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό με πλούσια γεύση και εξαιρετική διατροφική αξία. Τώρα τον χειμώνα είναι στην καλύτερη εποχή της,...

Γιατί μας πιάνει τόσο συχνά λιγούρα για αλμυρά φαγητά;

Πόσες φορές έχει τύχει να αισθανθείς μια ξαφνική λιγούρα για αλμυρά φαγητά; Ενώ ενδεχομένως δεν το παρατηρούμε όταν το σώμα αναζητά μια...

Η πρωτεΐνη που προστατεύει την καρδιά από τις βλάβες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα...