Οι γιατροί προετοιμάζονται για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ατμοσφαιρική ρύπανση, μη ασφαλές πόσιμο νερό, αύξηση της στάθμης των υδάτων, ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα, όπως τυφώνες, κυκλώνες, πλημμύρες, αλλά και παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, κύματα καύσωνα… Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της με σοβαρές επιπτώσεις στη φύση και τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμάται ότι έως το 2070, εφόσον η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθήσει χωρίς μεταβολές, στη Μεγάλη Βρετανία θα καταγραφούν ανά έτος περισσότεροι από 21.000 πρόωροι θάνατοι που σχετίζονται με την ακραία ζέστη, ενώ σε χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες, την περίοδο μεταξύ 2030 και 2050, μπορεί να σημειωθούν περίπου 250.000 επιπλέον θύματα ετησίως μόνο από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμική καταπόνηση. Μόνο στην Ευρώπη το περασμένο έτος η αύξηση της θερμοκρασίας στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 47.000 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 99% των ανθρώπων παγκοσμίως εκτίθεται σε ποιότητα αέρα κάτω από τα όρια που έχουν τεθεί από τον οργανισμό.

Στο ήδη ζοφερό σενάριο, έρχονται να προστεθούν τα λοιμώδη νοσήματα, οι ασθένειες του αναπνευστικού, αλλά και η εκδήλωση καρκίνου, καθώς και τα ψυχικά νοσήματα, αφού οι φυσικές καταστροφές είναι τραυματικές και επιδρούν αρνητικά στους ανθρώπους που τις βιώνουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το κόστος από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την περιβαλλοντική κρίση εκτιμάται στα 2-4 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.

Όλα αυτά τη στιγμή που αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς τις υποδομές του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, θα αποδειχθούν λιγότερο ικανές να αντιμετωπίσουν την αύξηση ασθενειών που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Σε μία προσπάθεια να εκπαιδευτούν οι γιατροί του αύριο ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα τέτοιων παθήσεων, 25 ιατρικές σχολές από 12 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο), με επικεφαλής τη σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, ίδρυσαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Κλίμα και την Αγωγή Υγείας (ENCHE).

Στόχος είναι η εκπαίδευση τουλάχιστον 10.000 φοιτητών Ιατρικής τα επόμενα τρία χρόνια σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την κλιματική αλλαγή, με την ενσωμάτωση ειδικών μαθημάτων στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Η επόμενη γενιά των Ευρωπαίων γιατρών, λοιπόν, αναμένεται να εστιάσει στις συνέπειες στην υγεία με τη διδασκαλία γύρω από το κλίμα στα προγράμματα σπουδών τους, καθώς όπως τονίζει το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης οι ιατρικές σχολές δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμάσουν τους μελλοντικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως αυτά που προκύπτουν από την ακραία ζέστη και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, από το 2020 μόλις το 15% των σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους για την υγεία.

O αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Κολεγίου Ιατρικών, Κτηνιατρικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και συμπρόεδρος του ENCHE, Ίαν Μακίνες, εξήγησε σύμφωνα με δημοσίευση του βρετανικού πανεπιστημίου, ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα πιο επικίνδυνες. Επομένως, «ως εκπαιδευτικοί, είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά γιατρών, επαγγελματιών υγείας και ιατρικών επικεφαλής θα έχει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να μπορεί να παρέχει στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Ελπίζω ότι πολλά περισσότερα ιδρύματα θα ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο και στην αποστολή μας να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία με φόντο το μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, τόνισε πως οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης δεν αποτελούν υποθετικές μελλοντικές απειλές, αλλά «σημειώνονται εδώ και τώρα» και χαιρέτισε τη δημιουργία του δικτύου εκφράζοντας την ελπίδα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα από άλλες χώρες να αναλάβουν δράση.

Σχετικά Άρθρα

Κοιμάστε ανάσκελα ή στο πλάι; Ποια στάση ύπνου αποκαλύπτει την οικονομική σας επιτυχία

Η σχέση ανάμεσα στη στάση ύπνου και την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή μπορεί να φαίνεται ασύνδετη, πρόσφατη...

Ισχυρό φάρμακο το γέλιο -Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν 10 με 15 λεπτά συνεχούς γέλιου

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου: αρχικά ενεργοποιείται η αύξηση των...

Τι είναι το σύνδρομο του ελεύθερου χρόνου που… δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις

Σίγουρα κάθε στιγμή είναι άσχημη για να αρρωστήσετε, αλλά κάποιες είναι ακόμα χειρότερες. Φανταστείτε να περιμένετε πως και...

Κοτόπουλο vs ψάρι: Ποιο είναι πιο υγιεινό και γιατί;

Αδιαμφισβήτητα η πιο δημοφιλής πηγή ζωικής πρωτεΐνης της ξηράς και της θάλασσας, είναι το κοτόπουλο και το ψάρι, τα οποία...