Οι τροφές που βοηθούν στον στομαχόπονο

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο πόνος στο στομάχι συχνά οφείλεται σε προβλήματα όπως γαστροοιφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα ή δυσπεψία.

Επιπλέον, οι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο στο στομάχι (κοινώς στομαχόπονος), είναι το άγχος, η κακή διατροφή, αλλά και η κατάχρηση αλκοόλ.

Όμως, υπάρχουν μερικές τροφές που συμβάλλουν στην ανακούφιση του πρηξίματος, της δυσφορίας και του μετεωρισμού.

Ας δούμε μαζί τις τροφές, που μπορούν να «στρώσουν» το στομάχι σας.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις – όπως η τζιντζερόλη – οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της καούρας στο στομάχι. Μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο ή να προσθέσετε σκόνη τζίντζερ στα πιάτα σας.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο στομάχι.

Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βελτιώσει τη χώνεψη και να μειώσει τις ενοχλήσεις από τον στομαχόπονο, ιδιαίτερα αν αυτός προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα αγαπημένο φρούτο που περιέχει κάλιο, ένα απαραίτητο μέταλλο, στην περίπτωση που έχετε διάρροια. Επισης, το κάλιο προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθισμούς. Συν τοις άλλοις, η μπανάνα, ιδιαίτερα αν είναι πράσινη, περιέχει πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στην ομαλή πέψη.

Πουρές μήλου
Το μήλο είναι επίσης ένα φρούτο που περιέχει πηκτίνη (ιδιαίτερα στις φλούδες), η οποία βοηθά στη φυσική κίνηση του εντέρου, ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να προκαλεί πόνο στην κοιλιακή χώρα. Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε πουρέ μήλου που είναι εύπεπτος και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φουσκώματος. Φτιάξτε τον πουρέ μαζί με την φλούδα του μήλου.

Ρύζι και πατάτες
Το ρύζι και οι (βραστές) πατάτες είναι αμυλούχες τροφές που δεν ερεθίζουν το στομάχι και βοηθούν στην ανακούφιση από το αίσθημα του πρηξίματος.

Οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να καταναλωθούν σε συνδυασμό με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Μέντα
Η μέντα είναι εξαιρετική επιλογή για την ανακούφιση από τον στομαχόπονο, ειδικά όταν αυτός σχετίζεται με δυσπεμψία ή φούσκωμα. Οι μενθόλες που περιέχει η μέντα βοηθούν στη χαλάρωση των μυών του στομάχου.

Η μέντα ανακουφίζει επίσης από τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι ή να μασήσετε φρέσκα φύλλα μέντας.

Σχετικά Άρθρα

Το φινλανδικό μυστικό για καλή στοματική υγεία

Ένα λαμπερό, λευκό χαμόγελο αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα γοητείας ενός ανθρώπου. Η καλή στοματική υγεία,...

Αυτό το πασίγνωστο εμβόλιο αποτελεί «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Με την εποχή της γρίπης ήδη σε εξέλιξη, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Εκείνο που...

Γιατί το σκόρδο θεωρείται ό,τι καλύτερο για να φάει κάποιος – Τα οφέλη του για την υγεία και τα δυσάρεστα συμπτώματα

Το σκόρδο είναι πραγματικά ωφέλιμη τροφή: μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να καταπολεμήσει τη χοληστερόλη αλλά και να προστατεύσει από...

Πατάτες χωρίς ενοχές: Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη για την απώλεια βάρους

Αν πιστεύετε ότι οι πατάτες «παχαίνουν», ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Pennington Biomedical Research Center,...