Οι τροφές που βοηθούν στον στομαχόπονο

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο πόνος στο στομάχι συχνά οφείλεται σε προβλήματα όπως γαστροοιφαγική παλινδρόμηση, γαστρίτιδα ή δυσπεψία.

Επιπλέον, οι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τον πόνο στο στομάχι (κοινώς στομαχόπονος), είναι το άγχος, η κακή διατροφή, αλλά και η κατάχρηση αλκοόλ.

Όμως, υπάρχουν μερικές τροφές που συμβάλλουν στην ανακούφιση του πρηξίματος, της δυσφορίας και του μετεωρισμού.

Ας δούμε μαζί τις τροφές, που μπορούν να «στρώσουν» το στομάχι σας.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις – όπως η τζιντζερόλη – οι οποίες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της καούρας στο στομάχι. Μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο ή να προσθέσετε σκόνη τζίντζερ στα πιάτα σας.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο στομάχι.

Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βελτιώσει τη χώνεψη και να μειώσει τις ενοχλήσεις από τον στομαχόπονο, ιδιαίτερα αν αυτός προκαλείται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι ένα αγαπημένο φρούτο που περιέχει κάλιο, ένα απαραίτητο μέταλλο, στην περίπτωση που έχετε διάρροια. Επισης, το κάλιο προστατεύει τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθισμούς. Συν τοις άλλοις, η μπανάνα, ιδιαίτερα αν είναι πράσινη, περιέχει πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στην ομαλή πέψη.

Πουρές μήλου
Το μήλο είναι επίσης ένα φρούτο που περιέχει πηκτίνη (ιδιαίτερα στις φλούδες), η οποία βοηθά στη φυσική κίνηση του εντέρου, ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να προκαλεί πόνο στην κοιλιακή χώρα. Μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε πουρέ μήλου που είναι εύπεπτος και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φουσκώματος. Φτιάξτε τον πουρέ μαζί με την φλούδα του μήλου.

Ρύζι και πατάτες
Το ρύζι και οι (βραστές) πατάτες είναι αμυλούχες τροφές που δεν ερεθίζουν το στομάχι και βοηθούν στην ανακούφιση από το αίσθημα του πρηξίματος.

Οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να καταναλωθούν σε συνδυασμό με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Μέντα
Η μέντα είναι εξαιρετική επιλογή για την ανακούφιση από τον στομαχόπονο, ειδικά όταν αυτός σχετίζεται με δυσπεμψία ή φούσκωμα. Οι μενθόλες που περιέχει η μέντα βοηθούν στη χαλάρωση των μυών του στομάχου.

Η μέντα ανακουφίζει επίσης από τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι ή να μασήσετε φρέσκα φύλλα μέντας.

Σχετικά Άρθρα

Πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας από αυτά τα τρόφιμα – Πόσα γραμμάρια απογειώνουν τον κίνδυνο

Περισσότερο φως στο αρνητικό προφίλ της διατροφής δυτικού τύπου έριξαν Κινέζοι ερευνητές, αναδεικνύοντας τη συσχέτιση της κατανάλωσης τηγανητών...

Αλλεργιολόγος αποκαλύπτει τα τρία αντικείμενα στο σπίτι που μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες

σως ήρθε η στιγμή να ελέγξετε τη ρουτίνα φροντίδας του σπιτιού σας, ειδικά αν ανήκετε στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από...

Πώς να διαχειριστείς το άγχος των γιορτών: Συμβουλές για ψυχική ισορροπία

Η περίοδος των γιορτών φέρνει μαζί της μια αίσθηση χαράς και εορταστικής διάθεσης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει και σημαντικό...

Ξεκίνησε η «επέλαση» της γρίπης στην Ελλάδα-Ποιοι κινδυνεύουν

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στη θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Ο δείκτης...