Ο πονοκέφαλος είναι ίσως ο πιο συχνός πόνος στον γενικό πληθυσμό και αντιμετωπίζεται σχετικά άμεσα. Πότε, όμως, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι είναι ακίνδυνοι. Ωστόσο, για ορισμένους, αποτελούν την πρώτη ένδειξη όγκου στον εγκέφαλο, μια κατάσταση που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι θανατηφόρα.
«Είναι διπλό σημάδι κινδύνου αν ένα παιδί ξυπνά το πρωί με πονοκέφαλο, συνοδευόμενο από εμετό και αυτό συνεχίζεται για μερικές ημέρες ή περισσότερο».
Πονοκέφαλος: Πότε είναι όγκος στον εγκέφαλο;
Ο πονοκέφαλος από όγκο του εγκεφάλου προκαλούνται από τη συσσώρευση πίεσης στον εγκέφαλο, που συνήθως οφείλεται στον όγκο, ο οποίος πιέζει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, σύμφωνα με τον οργανισμό The Brain Tumour Charity.
Στο βίντεο, η Dr. Martin ανέφερε ότι διαγιγνώσκει τρία παιδιά με την πάθηση κάθε χρόνο, από τα «εκατοντάδες» που βλέπει να υποφέρουν από πονοκεφάλους.
Όμως, για τους ασθενείς με κακοήθεις όγκους, η πιθανότητα επιβίωσης για περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση είναι μόλις 12%.
Η Dr. Martin απαρίθμησε επίσης άλλα προειδοποιητικά σημάδια των όγκων του εγκεφάλου. Ο πονοκέφαλος είναι μόνο ένα από αυτά.
Η υπερβολική κόπωση είναι ένα από αυτά, αλλά συνήθως αποτελεί πρόβλημα μόνο αν είναι επίμονη και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, υπογράμμισε.
Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι προβλήματα ακοής, όρασης ή ομιλίας.
Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει θολή ή διπλή όραση, ανώμαλες κινήσεις των ματιών ή στραβισμό, σύμφωνα με το Cancer Research UK.
Ποια είναι τα συμπτώματα στα παιδιά;
Η Dr. Martin τόνισε ότι τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα συντονισμούκαι δύναμης.
Για παράδειγμα, το περπάτημα μπορεί να γίνει πιο δύσκολο ή ένα μικρό παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να καθίσει όρθιο.
Ανέφερε:
«Τα προβλήματα ισορροπίας είναι άλλο ένα μεγάλο σημάδι κινδύνου και δεν αφορά το παιδί που ήταν αδέξιο σε όλη του τη ζωή. Αφορά το παιδί που ξαφνικά είναι ασταθές στα πόδια του, μοιάζει σαν να είναι μεθυσμένο, έχει φαρδιά βάση όταν περπατά και δυσκολεύεται να κινηθεί».
Ανάμεσα σε άλλα σημάδια που ανέφερε είναι οι αλλαγές στην προσωπικότητα, οι κρίσεις, οι αλλαγές στην ψυχική υγεία, καθώς και η αδυναμία στο πρόσωπο.
Οποιαδήποτε ανησυχία θα πρέπει να εξετάζεται, με τους γιατρούς στα νοσοκομεία να «κοιτάζουν πιο βαθιά» μέσα στο κεφάλι με τη χρήση αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, πρόσθεσε.