Φούσκωμα: Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει 4 πράγματα που το προκαλούν

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Το φούσκωμα του στομάχου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Από το ένοχο καλαμάκι μέχρι τα αντιβιοτικά, ένας γαστρεντερολόγος με έδρα στο Λονδίνο ο δρ Ahmed Albusoda, αποκαλύπτει όλα όσα προκαλούν φούσκωμα.

Χρησιμοποιείτε καλαμάκι

Το σκεπτικό είναι απλό. Ρουφώντας με το καλαμάκι ρουφάτε και αέρα που καταλήγει στο στομάχι και αυξάνει την παραγωγή αέρα εντός του.

Η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν πίνετε αεριούχα αναψυκτικά με καλαμάκι.

Παίρνετε αντιβίωση

Η λήψη αντιβιοτικών διαταράσσει τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός των «κακών» μικροβίων εις βάρος των ωφέλιμων.

Συνέπεια αυτής της ανισορροπίας είναι η πρόκληση πεπτικών ενοχλήσεων όπως το φούσκωμα.

Η λύση είναι η λήψη προβιοτικών μαζί με την αντιβίωση, όχι μόνο με τη μορφή συμπληρωμάτων από το φαρμακείο, αλλά και από τη διατροφή μας επιλέγοντας π.χ. προϊόντα ζύμωση όπως το κεφίρ και το ξινολάχανο.

Ο δρ Ahmed Albusoda υπενθυμίζει και την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά όπως οι μπανάνες και τα σπαράγγια.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν σάκχαρα που μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Η ραφινόζη λόγου χάρη είναι ένας τρισακχαρίτης που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως λάχανα, μπρόκολα και λαχανάκια Βρυξελλών και παραμένει άπεπτος μέχρι να υποστεί ζύμωση από τα βακτήρια του στομάχου προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

Τα τρόφιμα αυτά επίσης περιέχουν ενώσεις θείου, καθώς και δύσπεπτες φυτικές ίνες που μπορούν να προκαλέσουν μετεωρισμό.

Πολύ αλάτι

Μια ιδιαίτερα αλμυρή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

Η λύση για το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού καθώς και φρούτων και λαχανικών που περιέχουν κάλιο, όπως οι μπανάνες.

Σχετικά Άρθρα

Τα 10 τρόφιμα που μας κρατάνε δροσερούς στον καύσωνα

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία αν τα καταναλώσουμε κατά τις περιόδους με υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να μας προκαλέσουν δυσφορία. «Τηγανιτά και τρόφιμα...

Γιατί κάποιες επινοούν την ηλικία τους;

Κάθε τόσο διαβάζουμε για κάποια επώνυμη που θέλει να κάνει μήνυση στη Wikipedia επειδή έχει λάθος την ηλικία...

Ανακαλύψτε τα γκρι διαζύγια: Γιατί χωρίζουν ζευγάρια μετά από 30 ή και 50 χρόνια γάμου – Μια ψυχολόγος απαντά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για τα λεγόμενα «γκρι» διαζύγια και για το ότι αυτό το κοινωνικό φαινόμενο...

Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά

Οι συνήθειες του ύπνου είναι δύσκολο να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Κάποιοι άνθρωποι επιμένουν να κοιμούνται μπρούμυτα,...