Σε τρόφιμα και ροφήματα, όπως τσάι, χοιρινό κρέας,, βούτυρο, πατατάκια ή εμφιαλωμένο νερό, σε αντικείμενα όπως αντικολλητικά σκεύη, αδιάβροχα, καλλυντικά, ακόμα και στο έδαφος και τη βροχή… Περίπου 15.000 είναι οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) – τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» – που ανιχνεύονται σχεδόν παντού, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό, να απειλήσουν την υγεία και το περιβάλλον.
Ανάμεσα στις επιπτώσεις της επαφής με τις χημικές αυτές ουσίες προκύπτει και η καθυστέρηση της εφηβείας σε αγόρια με υψηλά επίπεδα τέτοιων ρύπων στο αίμα τους.
Από έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Haukeland και του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας προκύπτει σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη των αγοριών και των «παντοτινών χημικών».
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά συγκέντρωναν μεγαλύτερα ποσοστά σε PFAS παρουσίαζαν μικρότερο όγκο όρχεων και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι εκτίθενται στα χημικά αυτά κυρίως μέσω της κατάποσης μολυσμένων τροφίμων και πόσιμου νερού και τα PFAS ανιχνεύονται στο αίμα σχεδόν κάθε ατόμου, ακόμα και των παιδιών και των εφήβων, γεγονός που αποδεικνύει την εξάπλωση και τη διάρκεια των ρύπων αυτών.
Τα αγόρια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, εκείνα με τα περισσότερα PFAS, εκείνα με τα λιγότερα PFAS και εκείνα με μέτριο επίπεδο ουσιών. Προέκυψε, λοιπόν, ότι τα αγόρια με υψηλά επίπεδα PFAS εισήλθαν στην εφηβεία περίπου 10 μήνες αργότερα από εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα PFAS.
«Τα αγόρια με υψηλότερα επίπεδα PFAS είχαν μικρότερο όγκο όρχεων, χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καθυστερημένη ανάπτυξη ηβικής τριχοφυΐας», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, Ίνγκβιλντ Χάλσορ Φόρτουν, σύμφωνα με το Sciencenorway.
Η επιστημονική ομάδα ανίχνευσε 19 διαφορετικά PFAS και με τη χρήση υπερήχου υπολογίστηκε ο όγκος των όρχεων, η ανάπτυξης τριχοφυΐας του εφηβαίου κατά Tanner, τα επίπεδα τεστοστερόνης, της ωχρινοτρόπου ορμόνης και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.
Υψηλότερα επίπεδα υπερφθοροοκτανοσουλφονικού οξέος (PFOS), υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος (PFOA), υπερφθορονονανοϊκού οξέος (PFNA) και υπερφθοροεξανοσουλφονικού οξέος (PFHxS) συσχετίστηκαν με μεταγενέστερη έναρξη της εφηβείας.
«Δεν μπορούμε να πούμε οριστικά ότι τα PFAS είναι η αιτία της καθυστερημένης εφηβείας σε αυτά τα αγόρια. Αλλά βλέπουμε μια σαφή σύνδεση», πρόσθεσε η Χάλσορ Φόρτουν, η οποία τόνισε ότι δεν είναι επιθυμητό να υπάρχουν υψηλά επίπεδα τέτοιων ουσιών στο σώμα.