Απώλεια βάρους: Η πρωτεΐνη – κλειδί που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να επιταχύνει καύσεις και μεταβολισμό

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Θα μπορούσε η απώλεια βάρους να εξαρτάται από τα γονίδιά μας; Μια νεότερη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για διαφορετικές μεταβολικές ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από πειράματά τους σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αφαιρώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο από τον λιπώδη ιστό, το σώμα «ξεγελιέται» και επιταχύνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε στο γονίδιο «PHD2» το οποίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στον καφέ λιπώδη ιστό, έναν τύπο σωματικού λίπους που ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Το καφέ λίπος βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες, διασπώντας το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για τη δημιουργία θερμότητας και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι συχνά αδυνατίζουν και έχουν ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου είναι πιο δροσερά και υπάρχει χαμηλό οξυγόνο. Ως εκ τούτου, η ομάδα εστίασε την εργασία της στο γονίδιο PHD2, το οποίο λειτουργεί ως αισθητήρας οξυγόνου για το σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καφέ λίπους.

Αφαιρώντας το γονίδιο στο καφέ λίπος των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μιμηθούν την επίδραση του μεγάλου υψομέτρου στο λίπος και να κάνουν τον ιστό να «πιστεύει» ότι είναι υποξικός – όταν δηλαδή τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου φτάνουν στον ιστό. Το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές κατάφεραν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα σε ένα θερμό περιβάλλον σε συνθήκες όπου το καφέ λίπος συνήθως καταστέλλεται.

Με απλά λόγια, η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά περισσότερο, τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο έκαψαν περισσότερο λίπος και 60% περισσότερες θερμίδες από τα ποντίκια με το γονίδιο. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα ποντίκια χωρίς το γονίδιο δεν εντοπίστηκαν σημάδια κακής μεταβολικής υγείας που συνήθως συνδέονται με το υπερβολικό βάρος.

Θετικά αποτελέσματα

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν και δείγματα αίματος από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης PHD2 ήταν υψηλότερα σε όσους έφεραν περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και ότι το γονίδιο σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών.

Τελικά, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η αναστολή του γονιδίου που ανιχνεύει το οξυγόνο θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές διαταραχές. «Το καφέ λίπος είναι ένα ειδικό είδος ιστού που καίει θερμίδες και είναι πιο ενεργός στους ανθρώπους όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ζωή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. «Αφαιρώντας μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα λιποκύτταρα να ανιχνεύσουν το οξυγόνο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η καύση θερμίδων παρατηρείται σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα ακόμη και όταν δεν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες» συμπλήρωσε.

Όπως σημείωσε η Δρ Μιχαηλίδου, «μείωση της επίδρασης αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να σπάσει τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι σημαντικά για τους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο αυτής της νόσου». Θα χρειαστούν όμως και περαιτέρω κλινικές μελέτες: «Αν και είναι νωρίς και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης-κλειδί θα μπορούσε να ανοίξει νέες στρατηγικές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την αύξηση του μεταβολισμού και χωρίς την ανάγκη συνεχούς δίαιτας» κατέληξε η ερευνήτρια.

Σχετικά Άρθρα

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

Ακόμη και όσοι ασκούνται τακτικά μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου ως αποτέλεσμα δέκα...

Αμελείς και με κακή υγεία οι 65ρηδες στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από αυξημένο βάρος και ελλιπή σωματική δραστηριότητα, τουλάχιστον δύο χρόνια νοσήματα και μεγάλα κενά στην παρακολούθηση της υγείας...

Είναι αλήθεια ότι «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;

Πολύ πιθανόν όλοι να έχουμε ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή μας την έκφραση «ένα μήλο την ημέρα,...

Σε αυτήν την ηλικία κάνουμε το καλύτερο σεξ

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που διεξήχθη σε ηλικιακές ομάδες ατόμων 18 έως 65 ετών και δημοσιεύθηκε στο British...