Αυξάνονται οι θάνατοι από εγκεφαλικά – Επιβαρυντικοί παράγοντες η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι υψηλές θερμοκρασίες

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό, είχαν προβλήματα υγείας ή πέθαναν από εγκεφαλικό, κατά την τελευταία 30ετία εντοπίζεται σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Neurology».

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό αυξήθηκε από το 1990 έως το 2021 σε 11,9 εκατομμύρια παγκοσμίως (αύξηση κατά 70% από το 1990) και οι επιζήσαντες εγκεφαλικού αυξήθηκαν σε 93,8 εκατομμύρια (αύξηση 86%). Οι θάνατοι που σχετίζονται με εγκεφαλικό αυξήθηκαν σε 7,3 εκατομμύρια (αύξηση κατά 44%) καθιστώντας την πάθηση την τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια και τον Covid-19). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ατόμων που πάσχουν από εγκεφαλικά ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Όπως διαπιστώνεται στην έρευνα, η συμβολή των υψηλών θερμοκρασιών στην κακή υγεία και στον πρόωρο θάνατο λόγω εγκεφαλικού έχει αυξηθεί κατά 72% από το 1990 και το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων στην αυξανόμενη εμφάνιση των εγκεφαλικών. Επίσης, αποκαλύπτεται η υψηλή συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης -στο ίδιο επίπεδο με το κάπνισμα- στην υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Σημαντική αύξηση σημείωσε η παγκόσμια επιβάρυνση από εγκεφαλικά που σχετίζεται, επιπλέον, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (αύξηση κατά 88% από το 1990 στο 2021), υψηλό σάκχαρο στο αίμα (αύξηση 32%), διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα ποτά (23%), χαμηλή σωματική δραστηριότητα (αύξηση 11%), υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση (αύξηση 7%), και διατροφή χαμηλή σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά (αύξηση 5%).

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα παγκοσμίως για τη βελτίωση της επιτήρησης των περιστατικών, της πρόληψης, της περίθαλψης των ασθενών και της αποκατάστασής τους

Σχετικά Άρθρα

Φάγατε πολλά γλυκά και λιπαρά χθες στο γιορτινό τραπέζι; Δείτε τι προτείνουν οι διατροφολόγοι να κάνετε σήμερα

Αν το παρακάνατε με τη ζάχαρη και τα γλυκά χθες το βράδυ, οι διατροφολόγοι προτείνουν μερικά απλά βήματα για να...

Τα 10 πιο σημαντικά και ελπιδοφόρα επιστημονικά επιτεύγματα του 2025

Το 2025 καταγράφεται ως χρονιά-ορόσημο για τη σύγχρονη Ιατρική. Η σύγκλιση γονιδιωματικής, τεχνητής νοημοσύνης, μοριακής βιολογίας και κλινικής έρευνας μεταμορφώνει τις θεραπείες, οδεύοντας προς...

Γιατί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας παχαίνει όσο κανένα άλλο!

Είναι αλήθεια ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποτελεί, για πολλούς, μια γιορτινή ιεροτελεστία, η οποία όμως δεν έρχεται χωρίς...

Ποιες τροφές μας κάνουν να μυρίζουμε όμορφα και ποιες όχι

Κάθε άτομο έχει τη δικιά του ξεχωριστή μυρωδιά, όπως συμβαίνει και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. H μυρωδιά που έχει κάποιος...