Αυτά τα φρούτα έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Όλα τα φρούτα επιδρούν θετικά στον οργανισμό αλλά κάποια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η Δρ. Sammie Gill, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, αναφέρει στην «Telegraph» πως «αν και τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, προσφέρουν επίσης όλα τα πρόσθετα οφέλη, που δεν παρέχουν τα επεξεργασμένα ζαχαρούχα τρόφιμα. Από ένα σνακ φρούτων κερδίζετε πολύ περισσότερα σε σχέση με ένα επεξεργασμένο ζαχαρούχο τρόφιμο, όπως ένα μπισκότο».

Τα πρόσθετα αυτά οφέλη περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και φυτικές ουσίες, που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Διάφορα φρούτα περιέχουν διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών, μερικές από τις οποίες είναι καρδιοπροστατευτικές, ενώ άλλες είναι καλές για το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Τα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τις πιο γλυκές ποικιλίες φρούτων ή άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και αποτελούν καλή πηγή ινών, ένας συνδυασμός που είναι καλός για τη διαχείριση του βάρους.

«Αυτά τα φρούτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σνακ για άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες», σημειώνει στην «Telegraph» ο Rob Hobson, εγγεγραμμένος διατροφολόγος και συγγραφέας του «Unprocess Your Life».

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 400 gr φρούτων και λαχανικών την ημέρα (πέντε μερίδες των 80 gr η καθεμία).

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης για ενήλικες είναι 30 gr.

Ακολουθούν τα φρούτα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, από την υποστήριξη της καρδιομεταβολικής υγείας έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν μόλις το 1,3% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Είναι πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης. Τα υγιή λίπη στα αβοκάντο βοηθούν, επίσης, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Α, D και E.

2. Λεμόνια και Λάιμ

Τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν το 8% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές. Περιέχουν, επίσης, ασβέστιο και κάλιο, σημαντικά για την υγεία των οστών και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

3. Σμέουρα

Τα σμέουρα περιέχουν το 12% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Εκτός από τη βιταμίνη C, περιέχουν επίσης κουερσετίνη και ελλαγικό οξύ, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προλάβουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη χρόνιων ασθενειών.

4. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα περιέχουν το 13% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν τη βλάβη των κυττάρων και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

5. Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ περιέχουν το 14% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, σημαντικά για την υγεία του ανοσοποιητικού και των ματιών.

6. Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν το 15% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να βελτιώσουν την καρδιομεταβολική υγεία.

7. Πεπόνι

Το πεπόνι περιέχει το 18% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Είναι 90% νερό, καθιστώντας το εξαιρετικό για την ενυδάτωση. Περιέχει, επίσης, κάλιο και βιταμίνη K, σημαντικά για την υγεία των οστών και την αρτηριακή πίεση.

8. Ροδάκινα

Τα ροδάκινα περιέχουν το 20% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Περιέχουν καροτενοειδή που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και μετατρέπονται σε βιταμίνη A, απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα.

9. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια περιέχουν το 22% της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας ζάχαρης. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C, που ενισχύει την προστασία κατά των λοιμώξεων και έχει αντιοξειδωτική δράση.

10. Ακτινίδια

Τα ακτινίδια περιέχουν 7,8 gr ζάχαρης ανά 80 gr που είναι η μερίδα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μελατονίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Είναι, επίσης, γνωστά για την αποτελεσματική τους δράση κατά της δυσκοιλιότητας.

Σχετικά Άρθρα

Άνοια: Η απλή εξέταση που θα μπορούσε να εντοπίσει τη νόσο 6 χρόνια νωρίτερα

Η άνοια επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ενώ αποτελεί έναν «ύπουλο» εχθρό που εξασθενεί σταδιακά τη μνήμη και τη σκέψη,...

Τα τρόφιμα που φρενάρουν τη γήρανση και ωφελούν την υγεία – Γιατί είναι απαραίτητα μετά τα 65

Με την ηλικία, οι ανάγκες σε τρόφιμα αλλάζουν λόγω αλλαγών στο σώμα και παθολογιών που μπορεί να αναπτυχθούν...

Κερί στο αυτί: Τι αποκαλύπτει το χρώμα του για την υγεία σας

Το κερί στο αυτί παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των αυτιών μας. Παράγεται από τους αδένες του δέρματος...

Κάθεστε με τις ώρες στην τουαλέτα; Πότε αποτελεί σημάδι κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου όσο βρίσκεστε στη λεκάνη της τουαλέτας; Είναι γεγονός ότι όσο τα κινητά έχουν...