Αποτελούν μερικά από τα αγαπημένα μας ροφήματα και μας συντροφεύουν σε διάφορες στιγμές μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ειδικοί, όμως, επισημαίνουν τώρα ότι ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε πόσο συχνά καταναλώνουμε καφέ, αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς φρούτων, μιας και νέα ερευνητικά στοιχεία συνδέουν αυτά τα ροφήματα με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ευρήματα προέρχονται από το μεγάλης κλίμακας ερευνητικό πρόγραμμα INTERSTROKE.
Τα «ένοχα» ροφήματα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ειδικότερα, ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων ανθρακούχων ποτών ημερησίως αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 22%. Πολλά προϊόντα χυμών φρούτων, επιπλέον, ιδίως εκείνα που παρασκευάζονται από συμπυκνώματα με πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, συνδέθηκαν με 37% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, που προκαλείται από ενδοκρανιακή αιμορραγία. Δύο ποτήρια συσκευασμένου χυμού φρούτων την ημέρα συσχετίστηκε, συγκεκριμένα, με τριπλάσιο κίνδυνο πρόκλησης αυτού του τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδίως στις γυναίκες.
Στον αντίποδα των επικίνδυνων ροφημάτων, η κατανάλωση περισσότερων από 7 ποτηριών νερού την ημέρα σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, του τύπου που προκαλείται από θρόμβους αίματος.
Τι ισχύει για τα καφεϊνούχα ροφήματα;
Σε μια ξεχωριστή ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Stroke, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ (περισσότερα από 4 φλιτζάνια την ημέρα) αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ αντίθετα η μέτρια κατανάλωση τσαγιού συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο.
Ειδικότερα, η υψηλή κατανάλωση καφέ καθημερινά αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 37%. Η συσχέτιση αυτή, όμως, δεν διαπιστώθηκε για όσους κατανάλωναν λιγότερα από 4 φλιτζάνια. Από την άλλη, όσοι κατανάλωναν 3-4 φλιτζάνια μαύρο τσάι παρουσίασαν 29% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρομοίως, όσοι έπιναν 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι αντιεμτώπιζαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο. Ωστόσο, τα οφέλη αυτά φάνηκαν να αναιρούνται με την προσθήκη γάλακτος στο τσάι, το οποίο πιθανώς «μπλοκάρει» τη δράση των ωφέλιμων αντιοξειδωτικών του τσαγιού.
«Η υπέρταση παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ο κίνδυνος μπορεί επίσης να μειωθεί μέσω υγιεινών επιλογών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Η παρούσα μελέτη προσθέτει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς η επιλογή συγκεκριμένων ροφημάτων επηρεάζει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου»,τόνισε ο καθηγητής Martin O’Donnell, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Galway.
Οι ερευνητές συνηγορούν υπέρ του μέτρου και των υγιεινών διατροφικών επιλογών, προτείνοντας την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αναψυκτικών και συσκευασμένων χυμών φρούτων, την με μέτρο κατανάλωση καφέ και τσαγιού και τη γενναιόδωρη πρόσληψη νερού.