Επιστήμονες εξηγούν ότι οι τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την όρεξη χρησιμοποιώντας ορμόνες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους όπως το Ozempic, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα με πικρή γεύση, όπως:
- φρούτα,
- λαχανικά,
- σπόροι,
- καφές και
- τσάι.
Συνήθως τα τρόφιμα αυτά περνούν από το σώμα αχώνευτα, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.
Μπορούν τα τρόφιμα με πολυφαινόλες να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο του διαβήτη;
Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν πολυφαινόλες, η πικρή γεύση αναγνωρίζεται από τους υποδοχείς γεύσης στο στόμα μας και πιο κάτω κατά μήκος του πεπτικού μας συστήματος. Αυτό στέλνει ένα σήμα στο έντερο να αρχίσει να εκκρίνει πεπτικές ορμόνες.
Μεταξύ αυτών των πεπτικών ορμονών είναι το πεπτίδιο-1 (GLP-1) που μοιάζει με την γλυκαγόνη: την ορμόνη που προορίζονται να αναπαραγάγουν τα φάρμακα για τον διαβήτη και τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως το Ozempic. Η GLP-1 προκαλεί την έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης, βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μαζί με άλλες πεπτικές ορμόνες, επηρεάζει επίσης την κινητικότητα του εντέρου, επιβραδύνοντας την κίνηση των τροφίμων καθώς χωνεύονται, ώστε να νιώθουμε πιο χορτάτοι και να τρώμε λιγότερο.
Οι επιστήμονες της μελέτης προτείνουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι ορμόνες που ενεργοποιούνται από τα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη. «Οι ορμόνες του γαστρεντερικού συστήματος είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν τη συμπεριφορά της διατροφής και διατηρούν την ανοχή στη γλυκόζη μέσω του ενδοκρινικού [ορμονικού] και νευρικού συστήματος, επομένως είναι πιθανό ότι η πίκρα των πολυφαινολών βοηθά στη μείωση του κίνδυνου διαβήτη και των επιπλοκών του, μέσω της ενεργοποίησης των T2R [υποδοχείς γεύσης]», δήλωσε ο Osakabe. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης πολυφαινολών για τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη μέσω της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της όρεξης».
Πολυφαινόλες: Τα φυσικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία σας
Οι πολυφαινόλες είναι άφθονες σε πολλά φυτικά τρόφιμα, όπως:
- τα μούρα,
- οι ελιές,
- τα κόκκινα σταφύλια,
- τα ρόδια,
- τα φασόλια,
- οι αγκινάρες,
- το σπανάκι,
- το κακάο,
- ο καφές και το τσάι,
- τα κάστανα,
- τα φουντούκια,
- ο λιναρόσπαρος,
- το γαρύφαλλο,
- ο κουρκουμάς,
- το κόκκινο κρασί,
- η σόγια.
Τα περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες έχουν επίσης έντομα χρώματα. Διαθέτουν μια σειρά από ευρέως γνωστά οφέλη. Οι πολυφαινόλες είναι μια μορφή αντιοξειδωτικού, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς που είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες μέσα στο σώμα.
Οι πολυφαινόλες είναι επίσης αντιφλεγμονώδεις, επομένως μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η αρθρίτιδα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η άνοια και άλλες ασθένειες. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν επίσης ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.