Καμπανάκι οπτικών για τα μαϊμού γυαλιά ηλίου – Τα σημάδια για να τα αναγνωρίσετε

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Το φετινό καλοκαίρι αν μη τι άλλο έχει χαρακτηριστεί από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που συνεχίζονται και τον Αύγουστο και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν και τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου.

Οι ειδικοί συστήνουν από τις αρχές του κύματος καύσωνα να αποφεύγουμε την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους τις θερμές ώρες της ημέρας, επιλέγοντας κλιματιζόμενα ή έστω πιο δροσερά σημεία, να κρατάμε τον εαυτό μας ενυδατωμένο, ενώ για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, οι συμβουλές είναι να φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Όσον αφορά το τελευταίο «αξεσουάρ» του καύσωνα η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν είναι ενδεδειγμένη. Και αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν τη λύση της τελευταίας στιγμής αγοράζοντας γυαλιά από διάφορα καταστήματα ένδυσης ή ακόμα και τα λεγόμενα «μαϊμού» γυαλιά από πλανόδιους πωλητές.

Αυτή η επιλογή όπως προειδοποιούν οι ειδικοί είναι ικανή να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα μάτια, ειδικά από τη στιγμή που η κλιματική κρίση έδειξε για τα καλά τα δόντια της και οι θερινοί μήνες είναι πιο ζεστοί και με ισχυρότερη ακτινοβολία από τον ήλιο.

«Δυστυχώς στο θέμα των γυαλιών ηλίου η κατάσταση είναι πλήρως αχαρτογράφητη», τονίζει στη Voria.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Σύμφωνα με την ίδια δεν έχει γίνει ποτέ κάποια επίσημη καταγραφή που να δείξει σε τι ποσοστό πωλούνται γυαλιά ηλίου ή και οράσεως (πρεσβυωπίας) από μη πιστοποιημένους φορείς, όπως καταστήματα ρούχων, που διαθέτουν στο ράφι πλαστικά γυαλιά.

Όπως εξηγεί η ίδια, τα μη πιστοποιημένα γυαλιά διαθέτουν απλά σκουρόχρωμους φακούς που δίνουν την αίσθηση ότι προστατεύουν αλλά αυτό όπως δείχνουν μελέτες δεν το κάνουν σε καμία περίπτωση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία, η χρήση γυαλιών ηλίου που δεν είναι πιστοποιημένα, δεν έχουν απορροφητικούς φακούς και πωλούνται σε καταστήματα που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως εμφάνιση καταρράκτη, ωχρά κοιλίδα και κακοήθειες στα βλέφαρα, παθήσεις μάλιστα που διαπιστώνονται σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.

Σχετικά Άρθρα

Τι απειλεί 4.500 νέους την ημέρα – Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΠΟΥ

Ατυχήματα όπως τροχαία και πνιγμοί, βία, αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές και καταστάσεις που σχετίζονται με τη μητρότητα είναι οι κύριες...

Μάθε πόσα χρόνια θα ζήσεις: Τα εργαλεία που υπολογίζουν το προσδόκιμο ζωής

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα χρόνια μπορεί να ζήσεις; Αν και η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει απόλυτη απάντηση,...

Μούδιασμα στο χέρι και πρωτόγνωρος πονοκέφαλος: Πότε «δείχνουν» ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες. Υπολογίζεται ότι 1...

Κατακράτηση υγρών: Τέσσερις απλοί τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

Η κατακράτηση υγρών είναι η υπερβολική συσσώρευση υγρών μέσα στο σώμα. Τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο στο πρόσωπο, την κοιλιά, τα...