Κατάθλιψη: Σε ποιους ταιριάζει αυτό το αμφιλεγόμενο ψυχοτρόπο – Τι έδειξε η σύγκριση με τα «κλασικά» αντικαταθλιπτικά

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Αν και υπάρχουν διάφορες θεραπείες διαθέσιμες για την κατάθλιψη, από την οποία επηρεάζονται εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, οι παραδοσιακοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) παραμένουν οι συνηθέστερες  φαρμακευτικές επιλογές,πάντοτε μετά από σύσταστη του γιατρού.  Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ψιλοκυβίνη, η δραστική – αλλά αρκετά αμφιλεγόμενη – ψυχοτρόπος ουσία που περιέχεται στα «μαγικά μανιτάρια», μπορεί να προσφέρει συγκρίσιμα, αν όχι καλύτερα, αποτελέσματα για την κατάθλιψη, προσφέροντας μάλιστα και πρόσθετα οφέλη στην ψυχική υγεία.

Μια νέα μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, που παρουσιάστηκε στο ECNP Congress στο Μιλάνο, συγκρίνει τις μακροχρόνιες επιδράσεις της ψιλοκυβίνης με την εκσιταλοπράμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα SSRIs. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 59 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη. Οι μισοί έλαβαν μία δόση ψιλοκυβίνης και οι άλλοι μισοί ακολούθησαν θεραπεία με εκσιταλοπράμη για έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης, με τις βελτιώσεις να διαρκούν για τουλάχιστον έξι μήνες. Ωστόσο, οι ασθενείς που έλαβαν ψiλοκυβίνη ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη αίσθηση νοήματος στη ζωή και καλύτερη κοινωνική συνδεσιμότητα. Ο Tommaso Barba, κύριος ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτό είναι η πρώτη ερευνητική δουλειά που συγκρίνει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτών των δύο φαρμάκων στο πλαίσιο της συνολικής ευημερίας, όχι μόνο στην απελευθέρωση από την κατάθλιψη».

Τα SSRIs, όπως η εκσιταλοπράμη, είναι δημοφιλείς λόγω της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά δεν λειτουργούν για όλους τους ασθενείς. Περίπου το 30% των ατόμων δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με SSRIs και συχνά αναφέρουν παρενέργειες, όπως μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ο Δρ. Ντέιβιντ Έρριτζο, κλινικός διευθυντής του Κέντρου Ψυχεδελικής Έρευνας του Imperial College, επισημαίνει: «Τα SSRIs είναι αποτελεσματικά, αλλά όχι για όλους. Η ψiλοκυβίνη φαίνεται να προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική λύση με πρόσθετα οφέλη».

Ολιστική προσέγγιση
Η μελέτη υποδεικνύει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να προσφέρει μια πιο ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία της κατάθλιψης. Εκτός από την ανακούφιση από τα συμπτώματα, φαίνεται να ενισχύει την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικές σχέσεις των ασθενών. Όπως δήλωσε ο Δρ. Έρριτζο: «Η βελτίωση της σύνδεσης και του νοήματος στη ζωή μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία των ατόμων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψιλοκυβίνη είναι ακόμα πειραματική και δεν έχει εγκριθεί για γενική χρήση. Η έρευνα έγινε υπό αυστηρές συνθήκες ελέγχου, κάτι που δεν ισχύει για τη χρήση της σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο Δρ. Γιόχαν Λουντμπεργκ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Karolinska Institute, επισημαίνει ότι «η σύγκριση της κλινικής αξίας της ψιλοκυβίνης με τις τρέχουσες θεραπείες κατά της κατάθλιψης είναι σημαντική, αν και πρέπει να προσεχθούν οι περιορισμοί των ευρημάτων».

Η συγκεκριμένη έρευνα ενισχύει την πεποίθηση ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική για τη θεραπεία της κατάθλιψης, προσφέροντας επιπλέον οφέλη που ξεπερνούν την απλή ανακούφιση από τα συμπτώματα. Με την πρόοδο της έρευνας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες, καινοτόμες θεραπείες που θα προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

Ακόμη και όσοι ασκούνται τακτικά μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου ως αποτέλεσμα δέκα...

Αμελείς και με κακή υγεία οι 65ρηδες στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από αυξημένο βάρος και ελλιπή σωματική δραστηριότητα, τουλάχιστον δύο χρόνια νοσήματα και μεγάλα κενά στην παρακολούθηση της υγείας...

Είναι αλήθεια ότι «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;

Πολύ πιθανόν όλοι να έχουμε ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή μας την έκφραση «ένα μήλο την ημέρα,...

Σε αυτήν την ηλικία κάνουμε το καλύτερο σεξ

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που διεξήχθη σε ηλικιακές ομάδες ατόμων 18 έως 65 ετών και δημοσιεύθηκε στο British...