Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού «Curcuma longa» και έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
Το γνωστό μπαχαρικό είναι ένα από τα κύρια συστατικά της ινδικής κουζίνας, δίνοντας το χαρακτηριστικό του κίτρινο χρώμα στα φαγητά.
Ο κουρκουμάς δεν χρησιμοποιείται μόνο στην μαγειρική, αλλά και σε σε πολλά φάρμακα εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κουρκουμάς έχει γίνει δημοφιλής και ως συμπλήρωμα διατροφής, χάρη στα οφέλη που προσφέρει η κουρκουμίνη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times που αναδεικνύει μια νέα μελέτη.
Ωστόσο, μόνο περιορισμένες μελέτες έχουν αξιολογήσει τα οφέλη του κουρκουμά.
Σε σχετική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine, ο Δρ Pongpirul και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν τα συμπληρώματα κουρκουμίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία, μια κοινή γαστρεντερική πάθηση που προκαλεί πόνο στο στομάχι, ναυτία και φούσκωμα μετά την κατανάλωση γευμάτων.
Υπήρχαν 151 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, και τόσο στις τέσσερις όσο και στις οκτώ εβδομάδες, και οι τρεις ομάδες ανέφεραν ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων : πόνος, ρέψιμο, καούρα και φούσκωμα.
Ελάχιστα άτομα παρουσίασαν παρενέργειες, αν και οι συγγραφείς σημείωσαν ότι απαιτούνταν μακροπρόθεσμες μελέτες για την αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών του συμπληρώματος.
Ο Δρ. Brian Lacy, γαστρεντερολόγος και καθηγητής Ιατρικής στην κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα είπε στους New York Times ότι παρά τα υποσχόμενα αποτελέσματα, θα δίσταζε να συστήσει συμπληρώματα κουρκουμίνης στους ασθενείς του μόνο από την συγκεκριμένη μελέτη.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, τα αποτελέσματα θα ήταν πιο πειστικά αν η μελέτη περιελάμβανε μια ομάδα εικονικού φαρμάκου (placebo).
Χωρίς αυτό, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων προήλθαν από τη θεραπεία, από ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου ή από το πέρασμα του χρόνου.
Καθώς, όμως, η λειτουργική δυσπεψία προκαλεί σοβαρές ενοχλήσεις και δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της – η ομεπραζόλη φαίνεται να βοηθά μόνο 1 στους 10 ασθενείς-, o Dr. Lacy τονίζει ότι όσοι προτιμούν φυσικά ή φυτικά προϊόντα «θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με σιγουριά τα παραπάνω δεδομένα για να πουν: «Ας δοκιμάσουμε πρώτα την κουρκουμίνη».
Ωστόσο, η Δρ. Mahtab Jafari, καθηγήτρια Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Irvine), τονίζει πως «οι ασθενείς με επώδυνα γαστρεντερικά συμπτώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κουρκουμίνη, χωρίς να έχει προηγηθεί κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση».
Δεδομένων, όμως, των ανησυχιών της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την καθαρότητα και την ασφάλεια των συμπληρωμάτων κουρκουμά, η ιδανική επιλογή, σύμφωνα με την ίδια, είναι να προμηθευτείτε φρέσκια ρίζα κουρκουμά: «Αγοράστε ρίζες κουρκουμά, τρίψτε τις, προσθέστε τις στο φαγητό σας και απολαύστε το», προτείνει η Δρ. Jafari.