Κρέας: Το μαγείρεμα που μειώνει τις καρκινογόνες ουσίες κατά 90%

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Αποφεύγοντας το καλοψημένο κρέας, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου στον οποίο εκτίθεστε. Ποτέ μην τρώτε ξεροψημένο ή καμένο κρέας (τα καφετιά ή μαύρα σημεία). Το πολύ ψημένο κρέας που έχει ξεροψηθεί εξωτερικά είναι μία από τις πιο επικίνδυνες τροφές, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένας άλλος τρόπος να μειώσετε τις ετεροκυκλικές αμίνες είναι να γυρίζετε το κρέας συχνά καθώς ψήνεται, ώστε να μην ξεροψήνεται ή να καίγεται.

Διατηρώντας το κρέας υγρό κατά το μαγείρεμα, παράγονται λιγότερες ετεροκυκλικές αμίνες, γι’αυτό προτιμάτε να το μαγειρεύετε στην κατσαρόλα, να το βράζετε, να το μαγειρεύετε στον ατμό ή να το βράζετε ελαφρώς, και γενικά προτιμάτε μεθόδους που έχουν ως βάση το υγρό στοιχείο.

Το μαρινάρισμα του κρέατος μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών. Μαρινάροντας το κρέας σε ελαιόλαδο ή ξίδι, εμποδίζετε τον σχηματισμό αυτών των καρκινογόνων ουσιών κατά 90%. Αναμειγνύοντας τη μαρινάδα με βότανα και μπαχαρικά, ενισχύετε περισσότερο το προστατευτικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει επίσης το μαρινάρισμα της μπριζόλας ή του στέικ σε μπύρα ή κόκκινο κρασί για 4-6 ώρες πριν από το ψήσιμο σε κάρβουνα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι αλκοολούχες μαρινάδες ήταν ικανές να μειώνουν τις καρκινογόνες ουσίες κατά 60-90%. Η μαρινάδα από μαύρη μπύρα και κόκκινο κρασί είχε το καλύτερο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος στόματος: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν την απειλή – Ένα την ημέρα πενταπλασιάζει τον κίνδυνο

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και σακχαρούχων τροφίμων έχει συνδεθεί με πλήθος σοβαρών νόσων.  Τώρα, νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε...

Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που οι γυναίκες προσποιούνται οργασμό

Σε κάποιες γυναίκες συνέβη μόνο μια φορά, ενώ για άλλες αποτελεί… ρουτίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δύσκολα...

Πώς σχετίζονται οι αλλαγές στο σωματικό βάρος, στην πρώιμη ηλικία, με τη παχυσαρκία;

Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο...

Μύκητες: Η αόρατη απειλή «που μας τρώει από μέσα» – Πόσο πιθανό είναι να ζήσουμε πραγματικά το «The Last of Us»

«Οι παθογόνοι μύκητες θα επεκταθούν σε νέες περιοχές καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και η ανθρωπότητα δεν είναι προετοιμασμένη», προειδοποιούν επιστήμονες του...