Πιο ελαφρύς άρα πιο γρήγορος; Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα ο δρόμος για καλύτερες επιδόσεις

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Με την εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις εξελίξεις στην τεχνολογία της υγείας, όλοι αναζητούμε γρήγορους, εύκολους κανόνες για γρήγορα αποτελέσματα. Και οι περισσότεροι δρομείς που κυνηγούν ατομικό ρεκόρ πιστεύουν ότι ο βασικός τρόπος για να το πετύχουν είναι να χάσουν βάρος.

Είναι η απώλεια βάρους η απάντηση;

«Εάν έχετε περιττό σωματικό λίπος, η απώλεια μέρους αυτού μπορεί – εντός λογικών ορίων – να βελτιώσει τις δρομικές σας επιδόσεις», παραδέχεται η κορυφαία βρετανίδα αθλητική διατροφολόγος Ρενέ ΜακΓκρέγκορ (www.reneemcgregor.com). Ομως δεν έχουν όλοι όσοι τρέχουν μακριά πόδια με φυσικά χαμηλό σωματικό λίπος, όπως οι ελίτ. Αυτός ο σωματότυπος μπορεί να πλεονεκτεί, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ο μόνος σωματότυπος που μπορεί να τρέξει. Οι δρομείς υπάρχουν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. «Το να είσαι ελαφρύτερος δεν σημαίνει πάντα ταχύτερος, ειδικά αν ωθείς το σώμα σου σε σημείο που αρχίζει να δουλεύει εναντίον σου», λέει η ΜακΓκρέγκορ.

Τι συμβαίνει όταν χάνετε βάρος;

Οταν περιορίζετε υπερβολικά τη διατροφική σας πρόσληψη ή δημιουργείτε πολύ μεγάλο έλλειμμα, μπορεί να υπάρξουν αρχικές αλλαγές στη μάζα του σώματός σας, αλλά αν αυτές είναι ταχείες, το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά μυς και όχι σωματικό λίπος. Η μυϊκή μάζα ζυγίζει περισσότερο από το σωματικό λίπος, αλλά καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και παράγει περισσότερη δύναμη και ταχύτητα. Είναι επίσης μεταβολικά ενεργή – αυτό είναι το συστατικό που πρέπει να διατηρήσετε. Επίσης, όταν δημιουργείτε πολύ μεγάλο έλλειμμα ή προσπαθείτε να ρίξετε το βάρος σας κάτω από το φυσικό σας σημείο ρύθμισης, το σώμα αρχίζει να μπαίνει σε αντισταθμιστικές συμπεριφορές και επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να διατηρήσει την ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης δεν οδηγεί πάντα σε απώλεια βάρους και μπορεί να σας κάνει να συγκρατήσετε περισσότερο λίπος.

Τι είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας;

«Οταν βρίσκεστε σε κατάσταση χαμηλής ενεργειακής διαθεσιμότητας δεν απομένει αρκετή ενέργεια μετά την αφαίρεση όσων χρειάζεται το σώμα για τη δραστηριότητα, ώστε να υποστηρίξει τη βιολογική σας λειτουργία», λέει η ΜακΓκρέγκορ στο περιοδικό «Runner’s World». Εάν αυτή η κατάσταση γίνει χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Τα σημάδια; Συχνοί τραυματισμοί, κακή αποκατάσταση, ακόμη και (στις γυναίκες) αλλαγές στην εμμηνορροϊκή λειτουργία. Η απόδοση μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς στην αρχή, αλλά σύντομα θα μείνει στάσιμη και στη συνέχεια θα επιδεινωθεί.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση;

«Πρέπει να εξετάσετε την προπόνηση, τη διατροφή και τη σύνθεση του σώματός σας. Παρέχοντας στο σώμα σας την κατάλληλη διατροφή θα επιτύχετε τη σωστή σύνθεση σώματος για εσάς», εξηγεί η βρετανίδα επιστήμονας. «Το να είστε πιο αδύνατοι αλλά όχι απαραίτητα πιο ελαφρείς μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας, επειδή η άπαχη μυϊκή μάζα παράγει περισσότερη δύναμη και ταχύτητα. Προσέξτε όμως να μη ρίξετε το σωματικό σας λίπος πολύ χαμηλά». Και καταλήγει: «Το ιδανικό αγωνιστικό βάρος είναι το σημείο όπου το σώμα σας μπορεί να λειτουργήσει βέλτιστα και βιώσιμα. Είναι η ικανότητα να προπονείσαι με συνέπεια, χωρίς διακοπές λόγω τραυματισμού, ασθένειας ή κόπωσης. Είναι το σημείο όπου παρέχετε στο σώμα σας επαρκή ενέργεια για να ανακάμψει και να προσαρμοστεί. Ολα αυτά οδηγούν σε βελτιωμένη απόδοση».

Σχετικά Άρθρα

Διατροφικές διαταραχές: Μετά την εφηβεία οι 2 επικίνδυνες φάσεις που απειλούν τις γυναίκες

Παρά το γεγονός ότι τείνει να επικρατεί η ιδέα ότι οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν κυρίως τα έφηβα κορίτσια, η πραγματικότητα...

Μπορεί ένα πορτοκάλι να μας φτιάξει τη μέρα; Η επιστήμη λέει ναι!

Γνωρίζουμε πως το πορτοκάλι δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνη C. Όλα τα εσπεριδοειδή αλλά παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα...

Τέσσερις λόγοι λόγοι που είσαι πάντα κουρασμένος

Ξυπνάς το πρωί και νιώθεις… κουρασμένος, ή για να το πούμε διαφορετικά, νιώθεις ότι το σώμα σου δεν...

Μακροζωία: Είναι αρκετές μόλις δύο μέρες άσκησης την εβδομάδα; Έρευνα απαντά

Η σωματική δραστηριότητα που εκτελείται εντατικά μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα  – ένα μοτίβο γνωστό ως «πολεμιστής του Σαββατοκύριακου» (weekend...