Οι ξηροί καρποί προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, σίδηρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγγάνιο και ριβοφλαβίνη.
Είναι επίσης πλούσιοι σε φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, παρέχοντας οφέλη όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη καρδιακών παθήσεων.
Παρά τη γενικά θετική εικόνα, ορισμένοι ξηροί καρποί μπορεί να μην είναι τόσο ιδανικοί για κατανάλωση. Τα κουκουνάρια και τα μακαντάμια αναφέρονται συχνά ως λιγότερο υγιεινές επιλογές λόγω του υψηλού λιπαρού και θερμιδικού περιεχομένου τους.
Τα αράπικα φιστίκια διαθέτουν πολλές θρεπτικές αρετές αλλά παράλληλα είναι εκτεθειμένα στην αφλατοξίνη, μια τοξική ουσία που σχετίζεται με τον καρκίνο του ήπατος. Αυτή η ουσία είναι ένα υποπροϊόν μιας μορφής μούχλας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους, κάνοντας τα φιστίκια μια επιλογή που απαιτεί προσοχή.