Πόσα χρόνια θα ζήσουμε; Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορούμε να περπατήσουμε

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα τόσο φυσιολογική όσο η αναπνοή για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο είχαμε φανταστεί ότι μπορεί να μας πει πολλά για την κατάσταση της υγείας μας; Μάλιστα σε ένα νέο άρθρο του National Geographic η επιδημιολόγος Peggy Cawthon λέει ότι «για λόγους που δεν κατανοούμε η ταχύτητα με την οποία περπατάμε σχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου μας». Για την ακρίβεια, φαίνεται να βρίσκεται σε συνάρτηση με το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής μας.

«Στο περπάτημα συμμετέχει κάθε σύστημα του οργανισμού μας» προσθέτει η Cawthon. Τυχόν αλλαγές μάλιστα στο βάδισμά μας, όπως στη σταθερότητα ή στην ταχύτητα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων υγείας.

Διάφορες μελέτες μάλιστα έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή με μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της αυτονομίας και εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών μας σε προχωρημένη ηλικία.

Η επιδημιολόγος Peggy Cawthon λέει ότι «για λόγους που δεν κατανοούμε η ταχύτητα με την οποία περπατάμε σχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου μας». Για την ακρίβεια, φαίνεται να βρίσκεται σε συνάρτηση με το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής μας.

Το ζητούμενο είναι να βρούμε μια σωματική δραστηριότητα που πραγματικά απολαμβάνουμε και μας κινητοποιεί. Είτε είναι ο χορός είτε η κολύμβηση είτε ακόμα και το «κυνήγι» ενός νηπίου, όλα έχουν αποτέλεσμα, όπως μας διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας Jennifer Brach.

Στο περπάτημα, ωστόσο, δεν μετράει μόνο η ταχύτητα και η απόσταση, αλλά και η τεχνική. Οι ειδικοί μας συνιστούν να την εξασκήσουμε σε έναν διάδρομο γυμναστικής, στον οποίο μάλιστα μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορες ταχύτητες. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με 4-5 χιλιόμετρα την ώρα, σταδιακά αυξάνοντας την ένταση. Η προσαρμογή μας μπορεί να αρχίσει, για παράδειγμα, αυξάνοντας την ταχύτητα κατά 10% για ένα λεπτό και κατόπιν επιστρέφοντας στην προηγούμενη.

Στο περπάτημα, ωστόσο, δεν μετράει μόνο η ταχύτητα και η απόσταση, αλλά και η τεχνική. Οι ειδικοί μας συνιστούν να την εξασκήσουμε σε έναν διάδρομο γυμναστικής, στον οποίο μάλιστα μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορες ταχύτητες. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με 4-5 χιλιόμετρα την ώρα, σταδιακά αυξάνοντας την ένταση.

Σε κάθε περίπτωση, για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό είναι να μην κοιτάμε κάτω, γιατί έτσι αυξάνουμε τον κίνδυνο πτώσης.

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα βάδην 12 εβδομάδων, που εστιάζει στον συντονισμό των κινήσεων. «Χρησιμοποιούμε την παρομοίωση των αυτοκινήτων. Αντί να βάζουμε μια μεγαλύτερη μηχανή, συντονίζουμε το σύστημα ώστε να τρέχει πιο αποδοτικά» λέει η Brach.

Ακόμα και ασθενείς με άνοια ή Πάρκινσον μπορούν να συμμετέχουν σε κάποια σωματική δραστηριότητα με την υποστήριξη των ειδικών αλλά και της μουσικής: «Ακόμα και αν δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν οδηγίες, αν τούς παίξεις μουσική, το κάνουν» λέει η On-Yee (Amy) Lo, βοηθός καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ερευνήτρια της γήρανσης στο ίδρυμα Hebrew SeniorLife Marcus Institute.

Φυσικά, ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας: «Σε κάθε ηλικία πρέπει να είμαστε όσο πιο δραστήριοι μπορούμε» επισημαίνει η Cawthon. Φυσικά, παίζει ρόλο και το περιβάλλον όπου ζούμε: «Αν μένετε σε μια γειτονιά με ωραία, καλοσυντηρημένα μονοπάτια, που είναι ασφαλής, είναι πιθανότερο να βγείτε έξω και να περπατήσετε» προσθέτει η Brach. To ίδιο ισχύει όμως και για αστικές γειτονιές όπου μπορούμε να κάνουμε καθημερινές εργασίες με τα πόδια.

Σχετικά Άρθρα

Πώς να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα μετά το γιορτινό τραπέζι – Χρήσιμα Tips

Την περίοδο των Χριστουγέννων κυριαρχούν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα τραπέζια με λαχταριστά φαγητά και παραδοσιακά εδέσματα. Ένα από συχνά προβλήματα,...

Σελινόριζα: Το πολύτιμο χειμωνιάτικο λαχανικό των γιορτών – Ωφελεί το έντερο και προστατεύει την καρδιά

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό με πλούσια γεύση και εξαιρετική διατροφική αξία. Τώρα τον χειμώνα είναι στην καλύτερη εποχή της,...

Γιατί μας πιάνει τόσο συχνά λιγούρα για αλμυρά φαγητά;

Πόσες φορές έχει τύχει να αισθανθείς μια ξαφνική λιγούρα για αλμυρά φαγητά; Ενώ ενδεχομένως δεν το παρατηρούμε όταν το σώμα αναζητά μια...

Η πρωτεΐνη που προστατεύει την καρδιά από τις βλάβες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα...