Αρκετοί άνθρωποι σε μεγάλη ηλικία και ιδιαίτερα οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζουν το σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα τις οστεοπόρωσης. Μάλιστα, η απώλεια βάρους μέσω διατροφής, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της οστικής πυκνότητας, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος της πλάτης, όπως έχουν δείξει έρευνες.
Νέα μελέτη εστίασε στα αποτελέσματα που έχει η υιοθέτηση μιας μεσογειακής δίαιτας, με λιγότερες θερμίδες, σε γυναίκες 55 έως 75 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση με αντιστάσεις, περιορίστηκε η οστική φθορά.
Τα ευεργετικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι ευρέως γνωστά. Το καινούργιο στοιχείο που προέκυψε από τη νέα μελέτη, είναι ότι ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης, μειωμένων θερμίδων μεσογειακής διατροφής με σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας ακόμη ενώ κάποιος χάνει βάρος.
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
Η βραβευμένη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει απλή, φυτική κουζίνα, με μεγάλο μέρος κάθε γεύματος να επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς και μεγάλη έμφαση στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια, ενώ η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποφεύγονται.
Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, για παράδειγμα τις Κυριακές όπως συνήθιζαν οι γιαγιάδες και παππούδες μας παλιότερα.
Ενθαρρύνεται η κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.
Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, άνοια, κατάθλιψη, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και απώλεια μνήμης. Η τήρηση της δίαιτας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υγιέστερη καρδιά, απώλεια βάρους και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Αλλά γιατί ακριβώς θα μπορούσε αυτό το πρόγραμμα διατροφής να βοηθήσει στη διατήρηση των οστών;
Η απάντηση είναι ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία των οστών. Οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν το απαραίτητο ασβέστιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη D. Τα υγιή λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές.
Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C από φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία και την υποστήριξη των οστικών κυττάρων, ενώ άλλες σημαντικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ που βρίσκεται σε λαχανικά όπως το σπανάκι, παίζουν ρόλο στον σχηματισμό των οστών.
Η μεσογειακή διατροφή επομένως, εκτός από το να συμβάλει στη μακροζωία, χτίζει και γερά κόκαλα.