Το κρασί αποτελεί μία από τις… γλυκιές αδυναμίες της ανθρωπότητας για χιλιάδες χρόνια.
Υπάρχουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 10.000 διαφορετικά είδη κρασιού, καθώς κάθε περιοχή του κόσμου παράγει τη δική της ποικιλία και τα δημιουργεί με τον δικό της διαφορετικό τρόπο.
Είναι Υγιεινό να Πίνουμε Κρασί Καθημερινά;
«Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορούν ευρέως στους τίτλους των μέσων μαζικής ενημέρωσης ισχυρισμοί ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην καρδιά. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή», λέει η Μισέλ Ρουθστάιν, διαιτολόγος με εξειδίκευση στην προληπτική καρδιολογία.
Ωστόσο, το κρασί δεν αποτελεί την αποτελεσματικότερη πηγή των αντιοξειδωτικών. Η Ρουθστάιν αναφέρει ότι η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ποικίλλει σημαντικά, ειδικά μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να έχουν οξειδωθεί και να είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμα όταν φτάσουν στο ποτήρι για κατανάλωση.
Η υπερβολική χρήση αλκοόλ, ακόμη και του κρασιού, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. «Όταν πίνετε αλκοόλ, ο οργανισμός σας το μεταβολίζει σε μια ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία θεωρείται καρκινογόνος. Η ακεταλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και να συμβάλλει στη δημιουργία όγκων καθώς και στη βλάβη κυττάρων και ήπατος» σημειώνει η διαιτολόγος
Τελικό πόσο κρασί πρέπει να πίνουμε;
Το CDC ορίζει ως μέτρια κατανάλωση έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες. Για το κρασί, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 150 ml. Η ποσότητα αυτή ωστόσο κατά την Πρόκτορ, δεν «τεκμηριώνεται επιστημονικά».
«Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανοχή, εξάρτηση και προβλήματα στη λειτουργία του ήπατος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ηπατικών παθήσεων», αναφέρουν.
«Η πραγματικότητα είναι πως όσο λιγότερο πίνουμε, τόσο καλύτερο είναι για την υγεία μας. Το να μην πίνουμε καθόλου είναι το ιδανικό».
«Η μέτρια κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη, αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο κρασί για οφέλη στην υγεία», προσθέτει η Ρουθστάιν από την πλευρά της.
Οπως τονίζει, ακόμη η κατανάλωση λιγότερου από ενός ποτού την εβδομάδα συνδέεται με αύξηση 16% στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και 10% αύξηση στον κίνδυνο αλκοολικών καρκίνων στους άνδρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ.
Συμπέρασμα; «Ένα ποτηράκι κρασί περιστασιακά δεν είναι απαραίτητα επιβλαβές, αλλά το να το παρουσιάζουμε ως “υγιεινό” είναι παραπλανητικό στην καλύτερη περίπτωση. Καλύτερα να λαμβάνετε τα αντιοξειδωτικά σας απευθείας από την πηγή».
