Πώς σχετίζονται οι αλλαγές στο σωματικό βάρος, στην πρώιμη ηλικία, με τη παχυσαρκία;

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».

Χρηματοδοτούμενη από τον αμερικανικό φορέα «Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας» (NIH), η μελέτη περιέλαβε 9.483 παιδιά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελούν μέρος του ερευνητικού προγράμματος ECHO και παρακολούθησε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των εννέα ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα βάρους και ύψους που συλλέχθηκαν με την πάροδο του χρόνου από ιατρικά αρχεία, αναφορές φροντιστών και μετρήσεις αυτοπροσώπως ή στο σπίτι. Παρακολούθησαν πως άλλαζε ο ΔΜΣ των παιδιών καθώς μεγάλωναν και αναζήτησαν πρότυπα που σχετίζονται με εμπειρίες στην πρώιμη ζωή.

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο διακριτά πρότυπα ανάπτυξης. Τα περισσότερα παιδιά (89,4%) ακολούθησαν μια τυπική καμπύλη, με τον ΔΜΣ να μειώνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία (1-6 ετών) πριν αυξηθεί σταδιακά ξανά. Αλλά μια μικρότερη ομάδα ακολούθησε μια τροχιά, κατά την οποία ο ΔΜΣ παρέμενε ο ίδιος έως την ηλικία των 3,5 ετών και στη συνέχεια είχε απότομη αύξηση ως τα εννιά έτη. Τα παιδιά στην ομάδα αυτή ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία μέχρι την ηλικία των εννέα ετών, με μέσο ΔΜΣ υψηλότερο από το 99ο εκατοστημόριο.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να εντοπίσουμε ασυνήθιστα πρότυπα ΔΜΣ ήδη από την ηλικία των τριάμιση ετών δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η πρώιμη παιδική ηλικία για την πρόληψη της παχυσαρκίας», δηλώνει η ερευνήτρια Τσανγκ Λιου από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος στόματος: Τα δημοφιλή ροφήματα που αυξάνουν την απειλή – Ένα την ημέρα πενταπλασιάζει τον κίνδυνο

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και σακχαρούχων τροφίμων έχει συνδεθεί με πλήθος σοβαρών νόσων.  Τώρα, νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε...

Κρέας: Το μαγείρεμα που μειώνει τις καρκινογόνες ουσίες κατά 90%

Αποφεύγοντας το καλοψημένο κρέας, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου στον οποίο εκτίθεστε. Ποτέ μην τρώτε ξεροψημένο ή καμένο...

Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που οι γυναίκες προσποιούνται οργασμό

Σε κάποιες γυναίκες συνέβη μόνο μια φορά, ενώ για άλλες αποτελεί… ρουτίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δύσκολα...

Μύκητες: Η αόρατη απειλή «που μας τρώει από μέσα» – Πόσο πιθανό είναι να ζήσουμε πραγματικά το «The Last of Us»

«Οι παθογόνοι μύκητες θα επεκταθούν σε νέες περιοχές καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και η ανθρωπότητα δεν είναι προετοιμασμένη», προειδοποιούν επιστήμονες του...