Τα μικροπλαστικά εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται σχεδόν παντού, με τους επιστήμονες να διενεργούν έρευνες γύρω από τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο. Παλαιότερη μελέτη είχε αποκαλύψει ότι τα σωματίδια αυτά μπορούν να παραβιάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να ταξιδέψουν απευθείας στον εγκέφαλο. Αρκεί μία εισπνοή, μάλιστα, για να ανοίξει την πόρτα στις επιβλαβείς ουσίες με προορισμό τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τώρα, νέα έρευνα για πρώτη φορά παρατήρησε την πορεία των μικροπλαστικών στον οργανισμό και διαπιστώθηκε πως εμποδίζουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Αναλυτικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, το Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, παρακολούθησαν πώς τα σωματίδια «καταβροχθίζονται» από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε ποντίκια εργαστηρίου, ταξιδεύουν μέσα από το αίμα και τελικά εγκλωβίζονται στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως δεν είναι σαφές αν ανάλογη συμπεριφορά θα παρατηρηθεί και στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά στα τρωκτικά που μελετήθηκαν φαίνεται ότι τα μικροπλαστικά επηρέασαν την κίνησή τους.

Οι ειδικοί με την τεχνική απεικόνισης φθορισμού και έπειτα από χειρουργική επέμβαση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τι συνέβαινε στον εγκέφαλο των ποντικών. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να εντοπίσουν τα μικροπλαστικά εν κινήσει μέσα στο αίμα, τα οποία προέκυψαν από πολυστυρένιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών και άλλων πλαστικών προϊόντων.

Κάποια από αυτά τα σωματίδια παγιδεύτηκαν στα αιμοφόρα αγγεία στο φλοιό του εγκεφάλου, με τον επικεφαλής της μελέτης και ερευνητή βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Χαϊπένγκ Χουάνγκ, να χαρακτηρίζει τη συγκέντρωση «αυτοκινητιστικό ατύχημα στα αιμοφόρα αγγεία».

Κάποια από αυτά τελικά απομακρύνθηκαν, ενώ άλλα παρέμειναν όσο διήρκησε η μελέτη, δηλαδή για τέσσερις εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μερικά από τα ποντίκια παρουσίασαν διαταραχές της νευρικής δραστηριότητας και γνωστική εξασθένιση, με την ταχύτητα τους και τη συνολική απόσταση που διένυσαν να είναι χαμηλότερες συγκριτικά με άλλα. Επομένως, τα μικροπλαστικά μπορεί να αναστείλουν την ικανότητα κίνησής τους.

Επιπλέον, εμφάνισαν πολύπλευρες ανωμαλίες στη ρύθμιση της νευροσυμπεριφοράς που όπως αναφέρει η μελέτη, μοιάζουν με καταθλιπτικές καταστάσεις οι οποίες σχετίζονται με διαταραγμένη εγκεφαλική ροή αίματος. Την ίδια στιγμή, προκλήθηκε απώλεια βάρους στα ποντίκια, πιθανώς εξαιτίας της αλλαγές στη συμπεριφορά σίτισης.

Ο Χουάνγκ χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μικροπλαστικών σε νευρολογικές διαταραχές.

Βέβαια, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι άνθρωποι και ποντίκια έχουν διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα και καρδιαγγειακά και εγκεφαλοαγγειακά κυκλοφορικά συστήματα, επομένως δεν είναι γνωστό αν ο οργανισμός του ανθρώπου θα έχει την ίδια συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μελέτη αυτή αποτελεί βάση για την κατανόηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τα μικροπλαστικά, με τον Χουάνγκ να κρίνει επείγουσα και απαραίτητη την επένδυση σε αυτό τον τομέα έρευνας.

Σχετικά Άρθρα

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης και του ριγανελαίου

Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος που σημαίνει «χαρά του βουνού» και συμβόλιζε από τα...

Τα 4 οφέλη στην υγεία που έχει η μία ημέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας

Δεν είναι είδηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς απολαμβάνει λευκό ή κόκκινο κρέας σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι...

Κίνδυνος για τα παιδιά από στρώματα που περιέχουν βλαβερές για τον εγκέφαλο χημικές ουσίες

Δεν είναι και τόσο αθώα τα στρώματα στα οποία κοιμούνται τα παιδιά σύμφωνε με έρευνα, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες που εγκυμονούν πολλούς...

Προστατέψτε τα μάτια σας κατά το ψήσιμο

Οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι πυρετώδεις την περίοδο που διανύουμε. Ωστόσο τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται...