Το άγνωστο φθινοπωρινό φρούτο που κάνει θαύματα – Είναι διουρητικό, μειώνει χοληστερόλη και πίεση

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο που -αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό- έχει μεγάλη διατροφική αξία! Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο φρούτο, με πολλά θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες, που αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας φέτος το φθινόπωρο.

Ποια είναι η διατροφική του αξία και τι προσφέρει στην υγεία μας;

Ο λωτός:
• Εμφανίζει διουρητική δράση, μιας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο.
• Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Έτσι, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας και βελτιώνει την υγεία του εντερικού μικροβιώματος.
• Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, αφού είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών ασθενειών, όπως καρκίνου και διαβήτη.
• Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, συμβάλλοντας στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
• Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι πολύ καλή πηγή καλίου.
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση.
• Βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω των βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει.
• Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτενίου, ζεαξανθίνης), που συμβάλει στην καλή λειτουργία των ματιών, αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

Ένας μέτριος λωτός ζυγίζει περίπου 170γραμμάρια, έχει γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια λωτού περιέχουν 70 θερμίδες, 19 γραμμάρια υδατανθράκων και είναι πολύ χαμηλός σε λιπαρά.

Πώς μπορούμε να τον καταναλώσουμε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βάλουμε τον λωτό στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Δοκιμάστε τον:
• Ως φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο.
• Σε ζελέ φρούτων.
• Σε χυμό ή smoothie με γάλα, φρούτα, φυστικοβούτυρο.
• Μέσα σε γιαούρτι με βρώμη, μέλι, ξηρούς καρπούς.
• Πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.
• Σε συνταγές για σπιτικές μπάρες δημητριακών ή μπισκότα.
• Σε πράσινη σαλάτα με τυρί, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και βαλσάμικο.

Σχετικά Άρθρα

Προστατέψτε τα μάτια σας κατά το ψήσιμο

Οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι πυρετώδεις την περίοδο που διανύουμε. Ωστόσο τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται...

Αυτό είναι το αγαπημένο τρόφιμο της καρδιάς – Δύο μερίδες την εβδομάδα μειώνουν κατά 36% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τα ψάρια θεωρούνται το αγαπημένο τρόφιμο για την καρδιά και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι ωφέλειες των ψαριών...

Γιατί οι Έλληνες θέλουν να κόψουν το κρέας;

Επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά δυσκολεύονται στην πράξη οι Έλληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική...

Οι σκοτεινές και παραπλανητικές μέθοδοι των influencers που βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Στη πολυσυζητημένη πλέον σειρά του Netflix, «Apple Cider Vinegar», βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Αυστραλής influencer Belle Gibson, είναι σοκαριστικό το...