Μια ομάδα Βρετανών και Γάλλων ειδικών διαπίστωσε ότι ένα «υπερφρούτο» που είναι γνωστό ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά του βήχα και του κρυολογήματος, μπορεί επίσης να προσφέρει προστασία από την εμφάνιση λίθων στα νεφρά, κάτι που, σύμφωνα με τους, πάσχοντες μπορεί να προκαλέσει πόνο «χειρότερο από τον τοκετό».
Πορτοκάλι: Το «υπερφρούτο» που προστατεύει από πέτρες στα νεφρά
Εξετάζοντας τις πέτρες στα νεφρά, οι γιατροί ανέφεραν ότι υπάρχει αυξημένος επιπολασμός τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα έως και ένας στους επτά ανθρώπους σε βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να υποφέρει από την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή του.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αύξησης τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με πέτρες που σχετίζονται με το ουρικό οξύ, κάτι που οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα της σύγχρονης διατροφής σε ζάχαρη και στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο.
Πώς τα πορτοκάλια αποτρέπει τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά
Η νέα ερευνητική εργασία εξέτασε συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και χυμών, συγκεκριμένα πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ και λεμονιού. Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας αυξήθηκε κατά 37% στους άνδρες που κατανάλωναν γκρέιπφρουτ σε καθημερινή βάση, ενώ μια δεύτερη εργασία έδειξε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν προστατευτικός έναντι του σχηματισμού πέτρας με μείωση του κινδύνου κατά 12%.
«Τρεις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα με την κατάποση χυμού γκρέιπφρουτ και προστατευτικό ρόλο για την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού», τόνισαν οι ερευνητές.
«Οι χυμοί εσπεριδοειδών ασκούν την πιθανή προστατευτική τους δράση με πολλούς τρόπους. Ο πρώτος και πιο προφανής είναι η ευεργετική προσθήκη της πρόσληψης υγρών με την κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών», ανέφεραν οι ειδικοί εξετάζοντας τους λόγους για τα οφέλη των πορτοκαλιών και πρόσθεσαν:
«Ο δεύτερος είναι η περιεκτικότητα των χυμών εσπεριδοειδών σε κιτρικό άλας, που είναι ένας από τους ισχυρότερους αναστολείς του σχηματισμού λίθων στο ουροποιητικό σύστημα».
Αυτή η περιεκτικότητα σε κιτρικό παίζει θεμελιώδη ρόλο στην προστασία από τον σχηματισμό λίθων ουρικού οξέος, κάνοντας τα ούρα πιο αλκαλικά. Το κιτρικό χρησιμοποιείται ακόμη και σε ιατρικές θεραπείες για διάλυση των λίθων ουρικού οξέος, επιτρέποντας σε ορισμένους ασθενείς την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση των λίθων.
Άλλα οφέλη των πορτοκαλιών για την υγεία
Ωστόσο, τα καλά νέα για τους λάτρεις των πορτοκαλιών δεν τελειώνουν εκεί, καθώς αυτό το εσπεριδοειδές προσφέρει πολλά άλλα οφέλη, τα οποία εντόπισε η μελέτη, όπως:
- Λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το πορτοκάλι συνιστάται για την πρόληψη του διαβήτη.
- Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών διατηρούν το δέρμα υγιές και μειώνουν τα σημάδια γήρανσης.
- Ένα πορτοκάλι περιέχει μόνο 65 θερμίδες, με αποτέλεσμα να συνιστάται ιδιαίτερα σε δίαιτες απώλειας βάρους.
- Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες παρατείνει το αίσθημα πληρότητας.
- Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο προστατεύει τα οστά και τα δόντια, διατηρώντας τα υγιή.
- Η κατανάλωσή του βοηθά στη μείωση της απορρόφησης λίπους και στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας το ευεργετικό για άτομα με αρθρίτιδα.
- Θεωρείται ευεργετικά για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε, τέλος, ότι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα πορτοκάλια συμβάλλει επίσης στην προστατευτική τους δράση.