4+1 τροφές που λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι σε καρδιακές παθήσεις

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς, αφού μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως τη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη καρδιακή προσβολή, ακόμη και την άνοια.

Ωστόσο, για να προληφθούν οι καρδιακές παθήσεις, θα πρέπει να υιοθετήσουμε εν γένει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, βάζοντας και την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα μας, και, βέβαια, να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και να κόψουμε το κάπνισμα.

Σε αυτό το κείμενο, θα βρείτε πέντε τροφές που μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας, καθώς λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι σε καρδιακές παθήσεις.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια μέρος της μεσογειακής διατροφής, καθώς είναι γνωστό για τις ωφέλιμες του ιδιότητες για την υγεία. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι «καλά» λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση της LDL, δηλαδή της «κακής» χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Κινόα
Η κινόα είναι ένα δημητριακό, που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη, ενώ περιέχει αντιοξειδωτικά και σημαντικά αμινοξέα. Τα αντιοξειδωτικά και τα αμινοξέα βοηθούν στην προστασία και επιδιόρθωση των κυττάρων και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Harvard Health.

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β6, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί υγιή επίπεδα χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), καθώς και άφθονο άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε ορισμένους τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα, σύμφωνα με το Harvard Health. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς σας με διάφορους τρόπους, όπως στην μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Σολομός
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο σολομός αποτρέπουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων, αφού μειώνουν την ποσότητα της πλάκας που συσσωρεύεται στις αρτηρίες, ενώ η βιταμίνη Β6 που περιέχει το ψάρι βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη για βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.

Σχετικά Άρθρα

Αδυνάτισμα με δίαιτα ή φάρμακα; Ένας καθηγητής εξηγεί ποια είναι η καλύτερη στρατηγική

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το φαινόμενο αυτό...

Φτάνει με τη μέτρηση χοληστερόλης, λένε οι ειδικοί – Ποιοι είναι οι νέοι δείκτες αίματος που πρέπει να μετράμε

Εδώ και έξι δεκαετίες, η μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αποτελεί τη βασική μέθοδο εντοπισμού ατόμων υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές...

Αναστενάζετε συνέχεια; Τι κρύβει αυτή η συνήθεια και τι σημαίνει για την υγεία

Άγχος, ανακούφιση ή και απογοήτευση. Αυτά είναι μερικά από τα συναισθήματα που συνήθως κρύβονται πίσω από έναν αυθόρμητο...

Πιο κοντά σε θεραπεία για τον HIV: Νέα τεχνολογία αποκαλύπτει τον ιό μέσα στα κύτταρα

Ένα σημαντικό βήμα προς την εύρεση θεραπείας για τον HIV φαίνεται πως έκαναν ερευνητές στην Αυστραλία, καθώς κατάφεραν...