Μύρτιλα

Τα μύρτιλα οφείλουν το σκούρο μπλε χρώμα τους στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, το γλυκόξινο αυτό φρούτο περιέχει ισχυρές, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά μύρτιλα τα οποία είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Ρόδι

Το ρόδι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν αρκετούς φλεγμονώδεις βιοδείκτες που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση ροδιών μπορούν να προστατεύσουν από την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη και ορισμένους τύπου καρκίνου. Το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό που περιέχει το ρόδι είναι η πουνικαλαγίνη.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως οι πολυφαινόλες, η μελατονίνη, τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες Ε και C. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον ύπνο, την αρτηριακή πίεση και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Σμέουρα

Τα σμέουρα ανήκουν στην κατηγορία των berries. Έχουν κόκκινο χρώμα, λουλουδάτο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, ενώ ξεχωρίζουν και αυτά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτη του 2022 τα κυριότερα αντιοξειδωτικά που έχουν εντοπιστεί στα σμέουρα είναι οι ανθοκυανίνες, οι ελλαγιταννίνες και η βιταμίνη C. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες ενώσεις μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που προάγουν αισθένειες όπως ο καρκίνος.

Βατόμουρα

Έρευνα του 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods αναφέρει ότι τα βατόμουρα είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως ανθοκυανίνων και τερπενοειδών.

Goji Berries

Tα goji berries έχουν γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Χαρακτηρίζονται από το μακρόστερνο σχήμα τους και τη ζωηρό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους το οποίο έχουν εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε καρετονοειδή. Το πιο κοινό καροτενοειδές στα goji berries είναι η ζεαξανθίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή όραση.

Πηγή: eatingwell.com