Το άγνωστο φθινοπωρινό φρούτο που κάνει θαύματα – Είναι διουρητικό, μειώνει χοληστερόλη και πίεση

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο που -αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό- έχει μεγάλη διατροφική αξία! Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο φρούτο, με πολλά θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες, που αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας φέτος το φθινόπωρο.

Ποια είναι η διατροφική του αξία και τι προσφέρει στην υγεία μας;

Ο λωτός:
• Εμφανίζει διουρητική δράση, μιας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο.
• Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Έτσι, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας και βελτιώνει την υγεία του εντερικού μικροβιώματος.
• Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, αφού είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή. Οι αντιοξειδωτικές του ουσίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών ασθενειών, όπως καρκίνου και διαβήτη.
• Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, συμβάλλοντας στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
• Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς είναι πολύ καλή πηγή καλίου.
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση.
• Βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω των βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει.
• Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτενίου, ζεαξανθίνης), που συμβάλει στην καλή λειτουργία των ματιών, αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου.

Ένας μέτριος λωτός ζυγίζει περίπου 170γραμμάρια, έχει γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια λωτού περιέχουν 70 θερμίδες, 19 γραμμάρια υδατανθράκων και είναι πολύ χαμηλός σε λιπαρά.

Πώς μπορούμε να τον καταναλώσουμε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βάλουμε τον λωτό στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Δοκιμάστε τον:
• Ως φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο.
• Σε ζελέ φρούτων.
• Σε χυμό ή smoothie με γάλα, φρούτα, φυστικοβούτυρο.
• Μέσα σε γιαούρτι με βρώμη, μέλι, ξηρούς καρπούς.
• Πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.
• Σε συνταγές για σπιτικές μπάρες δημητριακών ή μπισκότα.
• Σε πράσινη σαλάτα με τυρί, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και βαλσάμικο.

Σχετικά Άρθρα

Η υπερθέρμανση συνδέεται με την αύξηση στα ποσοστά καρκίνου στις γυναίκες

Περισσότερα και συχνότερα είναι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες στη Μέση Ανατολή, με τους επιστήμονες να συνδέουν την αύξησή τους με...

Οι 6 καρκίνοι με τη χειρότερη πρόγνωση – Ένας χρόνος το προσδόκιμο επιβίωσης για το 58% των ασθενών

Πάνω από τους μισούς ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο (58%), που διαγιγνώσκονται με κάποιον από τους έξι καρκίνους με τη...

Τα πιο αγχώδη παιδιά μεγαλώνουν με αυτό τον τύπο γονιού

Οι ψυχικές διαταραχές είναι κοινές ακόμα και σε παιδιά και εφήβους, όπως αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, που...

Καθόλου πρωινό ή καθόλου βραδινό; -Τι είναι πιο υγιεινό;

Η διαλειμματική νηστεία είναι να τρώμε σε λίγες ώρες και να αποφεύγουμε τις θερμίδες τις υπόλοιπες. Αλλά είναι καλύτερο να...