Κάθεστε με τις ώρες στην τουαλέτα; Πότε αποτελεί σημάδι κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου όσο βρίσκεστε στη λεκάνη της τουαλέτας; Είναι γεγονός ότι όσο τα κινητά έχουν αντικαταστήσει τα… σαμπουάν και τα αφρόλουτρα που διαβάζαμε όσο καθόμασταν στην τουαλέτα για να περάσει η ώρα, τα λεπτά που περνάμε καθιστοί στη λεκάνη αυξάνονται επικίνδυνα. Μαζί τους, όμως, αυξάνονται οι πιθανότητες για την εμφάνιση αιμορροΐδων και αποδυνάμωσης των πυελικών μυών, δήλωσε ο Δρ Lai Xue, χειρουργός παχέος εντέρου στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, αλλά και πιο σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

«Όταν οι ασθενείς έρχονται στο ιατρείο μου με τέτοιες ενοχλήσεις, ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους πρέπει να εμβαθύνουμε, είναι το να περνούν πολύ χρόνο στην τουαλέτα», δήλωσε ο Δρ. Xue.

Το ιδανικό χρονικό διάστημα 

Σύμφωνα με την Δρα Farah Monzur, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής και διευθύντρια του Κέντρου Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου στο Stony Brook Medicine στο Long Island της Νέας Υόρκης, ο χρόνος που περνούμε καθιστοί στην τουαλέτα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά (κατά μέσο όρο πέντε έως 10 λεπτά). Εάν παραμείνετε για μεγαλύτερο διάστημα, ενδεχομένως να αυξηθούν οι πιθανότητες να εμφανίσετε αιμορροΐδες. Όπως εξηγεί η Δρ. Xue, η πίεση του καθίσματος της τουαλέτας στους γλουτούς προκαλεί μεγαλύτερη αιμάτωση στα αγγεία της περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Το βίαιο σφίξιμο μπορεί επίσης να αυξήσει την πίεση και να επιτρέψει τη δημιουργία αιμορροΐδων.

Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι ένας άλλος τύπος μυών που αποδυναμώνεται από την παρατεταμένη παραμονή στο κάθισμα της τουαλέτας. Ο Δρ. Xue εξήγησε ότι οι μύες του πυελικού εδάφους συντονίζουν ένα σημαντικό μέρος της κίνησης του εντέρου και συνεργάζονται με το υπόλοιπο σώμα για να διασφαλίσουν την ομαλή έξοδο των κοπράνων. Η πίεση της βαρύτητας στο πυελικό έδαφος καταπονεί τους μύες όταν κάθεστε συνεχώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πώς σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η επιδείνωση της δυσκοιλιότητας ή η ανάγκη να κάθεστε στη λεκάνη για πολλή ώρα μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι καρκίνου. «Εάν μια ανάπτυξη μέσα στο παχύ έντερο μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να εμποδίσει τη ροή των κοπράνων σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και αιμορραγία», δήλωσε ο Δρ. Lance Uradomo, επεμβατικός γαστρεντερολόγος στο City of Hope Orange County στο Irvine της Καλιφόρνια.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει παρατηρήσει αύξηση των νέων ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα – και πολλοί από αυτούς τους ασθενείς διαγνώστηκαν αργότερα με καρκίνο του παχέος εντέρου. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συνέχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους για μια «επιδημία» καρκίνου του εντέρου. Τα στοιχεία από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δείχνουν ότι η νόσος έχει αυξηθεί κατά 50% στους 20, 30 και 40άρηδες τα τελευταία 30 χρόνια, με τις περιπτώσεις αυτές σε νεότερους ενήλικες να ορίζονται ιατρικά ως περιπτώσεις καρκίνου «πρώιμης έναρξης».

Οι ειδικοί έχουν μείνει προβληματισμένοι σχετικά με το τι οδηγεί στο φαινόμενο, με θεωρίες που περιλαμβάνουν την αυξανόμενη προτίμησή μας για το πρόχειρο φαγητό και την ταυτόχρονη αύξηση της παχυσαρκίας, που επηρεάζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Εάν έχετε συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη λεκάνη της τουαλέτας για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, η Δρ. Monzur προειδοποίησε ότι ίσως ήρθε η ώρα να μεταφέρετε τις ανησυχίες σας στο γιατρό σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, θα σας παραπέμψει σε γαστρεντερολόγο ή σε χειρουργό παχέος εντέρου για μια πιο προσεκτική εξέταση.

Σχετικά Άρθρα

Κερί στο αυτί: Τι αποκαλύπτει το χρώμα του για την υγεία σας

Το κερί στο αυτί παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των αυτιών μας. Παράγεται από τους αδένες του δέρματος...

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

Ακόμη και όσοι ασκούνται τακτικά μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου ως αποτέλεσμα δέκα...

Αμελείς και με κακή υγεία οι 65ρηδες στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από αυξημένο βάρος και ελλιπή σωματική δραστηριότητα, τουλάχιστον δύο χρόνια νοσήματα και μεγάλα κενά στην παρακολούθηση της υγείας...

Είναι αλήθεια ότι «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»;

Πολύ πιθανόν όλοι να έχουμε ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή μας την έκφραση «ένα μήλο την ημέρα,...